Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat, într-un discurs susţinut în contextul participării la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că ”neutralitatea este o vorbă în vânt când regiunea şi lumea vede actori statali care contestă cu brutalitate graniţe, teritorii, şi chiar viaţa şi libertatea oamenilor”. ”Nimeni nu vrea război. Exact de aceasta NATO este cea mai bună asigurare că România şi românii sunt la adăpost”, a transmis Odobescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este un prilej pentru a consolida poziţia României în cadrul Alianţei. Nu trebuie să uităm că aderarea României la NATO în urmă cu 20 de ani a avut ca obiectiv întărirea securităţii României şi protejarea ţării noastre de orice ameninţare sau atac din exterior. Trăim timpuri fără precedent. Riscurile şi provocările de securitate sunt evidente. Le putem face faţă, doar umăr la umăr cu aliaţii României”, a declarat Luminiţa Odobescu, la Bruxelles.

Ea a adăugat că, ”pragmatic şi realist, România şi românii au decis că securitatea teritoriului, a noastră şi a celor dragi este mai bine asigurată în cadrul NATO decât putem să o facem singuri”.

”Neutralitatea este o vorbă în vânt când regiunea şi lumea vede actori statali care contestă cu brutalitate graniţe, teritorii, şi chiar viaţa şi libertatea oamenilor. Nimeni nu vrea război. Exact de aceasta NATO este cea mai bună asigurare că România şi românii sunt la adăpost. Toate ororile războiului se întâmplă în ţări care nu au o umbrelă de securitate precum cea oferită de NATO. Apartenenţa la NATO ne oferă cele mai puternice garanţii de securitate pe care ţara noastră le-a avut vreodată şi sunt înscrise în articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Un atac armat împotriva oricărui membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor, iar fiecare aliat este chemat să ofere sprijin”, a subliniat Odobescu.

Potrivit ministrului, beneficiile pentru România sunt ”tangibile şi consistente”.

”În contextul creşterii ameninţării Rusiei şi al războiul declanşat de aceasta în apropierea României, în Ucraina, beneficiem de o prezenţă concretă a aliaţilor pe teritoriul nostru, cu forţe de luptă, cu contribuţii la apărarea spaţiului aerian. Cei peste 5.000 de soldaţi aliaţi sunt în România pentru descurajare şi întărirea apărării noastre, demonstrând că NATO este, astfel, implicată direct şi vizibil în protejarea securităţii noastre”, a arătat Luminiţa Odobescu.

Ea a menţionat că un alt efect benefic al prezenţei trupelor străine pe teritoriul României este dinamizarea economiilor locale din zonele unde acestea sunt staţionate.

”Pentru a susţine efortul comun de apărare în cadrul NATO, inclusiv pentru ţara noastră, participăm la coridoare de transport menite să faciliteze mobilitatea militară a trupelor aliate. Îmbunătăţirea drumurilor pentru forţele militare este de folos şi pentru circulaţia şi transporturile civile, contribuind la modernizarea infrastructurii în România”, a afirmat Odobescu.

Potrivit ministrului de Externe, apartenenţa la NATO întăreşte credibilitatea României în plan internaţional, inclusiv pe pieţele financiare.

”Ţara noastră este văzută ca un stat sigur şi stabil, bine apărat. Astfel, investitorii români şi străini au încredere să îşi desfăşoare afacerile în România, să genereze capital şi să creeze locuri de muncă pentru cetăţenii români. În cadrul NATO, am obţinut fonduri pentru îmbunătăţirea infrastructurii militare, cum ar fi modernizarea unor aeroporturi. Participăm la programe de sprijinire a dezvoltării industriei de apărare, ceea ce permite inclusiv transferul de tehnologii  avansate în România şi crearea de noi parteneriate sau înfiinţarea de noi fabrici şi companii în ţara noastră şi oportunităţi profesionale sporite pentru cetăţenii români”, a subliniat Luminiţa Odobescu.

Ea a adăugat că NATO este totodată şi o sursă de expertiză în ceea ce priveşte apărarea împotriva ameninţărilor cibernetice, hibride, precum şi a consolidării rezilienţei faţă de acestea.

”În NATO, România are o voce puternică şi respectată. Participăm la deciziile care influenţează securitatea europeană şi euro-atlantică, inclusiv a noastră. Toate deciziile Alianţei sunt luate cu unanimitate de voturi. NATO nu este doar o alianţă de apărare colectivă. Este cea mai puternică structură de apărare a Europei şi a spaţiului euro-atlantic, printr-un efort reunit al statelor europene cu SUA şi Canada. România a pledat şi pledează în continuare ca dezvoltarea apărării comune în cadrul Uniunii Europene să se facă în sinergie cu NATO. Astfel, ne străduim să valorificăm avantajele în materie de apărare din ambele organizaţii şi să construim o apărare solidă şi eficace a Europei, care să ne pună la adăpost de toate pericolele şi de care să beneficiem pe deplin. În istoria sa, România suverană şi-a câştigat demnitatea şi a găsit recunoaştere în lume prin sacrificiul, dăruirea şi curajul cetăţenilor săi. Însă România a fost prosperă, sigură şi dezvoltată, când a avut parteneri cu care să împărtăşească aceleaşi valori şi viziuni. Astăzi nu suntem singuri şi prin asta suntem siguri”, a conchis Odobescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.