Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, vineri, că explicaţia dată de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc pe tema schimbării becului din arhiva SIPA "nu e verosimilă", întrebându-se de ce a fost nevoie şi de un fost angajat al SRI, şi solicitând ca şi preşedintele Klaus Iohannis să se implice în această dispută.
Întrebată despre explicaţiile date de Robert Cazanciuc pe tema intrării în arhiva SIPA pentru a schimba un bec, Nicolai a afirmat că aceasta nu este verosimilă.
"E un banc celebru, câţi ne trebuie ca să schimbăm un bec? Patru, ca să plimbăm o masă. Despre asta vorbim. Nu, nu mi se pare deloc (verosimilă - n.r.), haideţi să fim foarte serioşi. Deci nu ştiu ce caută SRI în această poveste. Chiar dacă este fost SRI", a spus ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Europarlamentarul a cerut desecretizarea tuturor rapoartelor, inclusiv cele care ar fi ajuns la CSAT.
"Am o foarte mare problemă de funcţionare a statului în momenul în care domnul Predoiu afirmă că a trimis la CSAT acest raport, fiind elemente de siguraţă naţională – de ce CSAT, care se presupune că este instituţia cea mai respectată în ierarhia instituţională în materie de securitate, nu a făcut nimic să ia o decizie? Oare unora din CSAT le-a convenit ce s-a întâmplat acolo?", a continuat europarlamentarul.
Norica Nicolai a cerut ca şi Klaus Iohannis să ia o poziţie în acest scandal.
"Ce poate face preşedintele? Preşedintele poate să ne spună ce conţine acel raport, să-l desecretizeze, şi preşedintele trebuie să ne spună foarte clar, în momentul de faţă, cum vede domnia sa implicarea unui serviciu de informaţii - pentru că asta este SIPA – în monitorizarea puterii judecătoreşti", a afirmat ea.
Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi, la Parlament, despre persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, între care şi fostul său consilier Florin Teodor Andronache, că a fost vorba despre o comisie care a trebuit să meargă pe holul din zona în care se afla această arhivă pentru a schimba un bec, neavând acces la niciun document. Social-democratul a susţinut că a fost doar o operaţiune „strict administrativă”.
Florin Teodor Andronache a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc. În declaraţia de avere din august 2013, el menţiona că a încasat venituri de la Serviciul Român de Informaţii, în calitate de "ofiţer", iar în declaraţia de avere din ianuarie 2014 a indicat “UM 0735 Ploieşti”, care aparţine SRI.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...