Nicolae Ştefănuţă, europarlamentar din grupul Verzilor, care va candida independent pentru un nou mandat la Bruxelles, susţine că partidele verzi din România nu au avut până acum o platformă onestă pentru politici de mediu, fiind doar ”un ataş la alte partide, în special la PSD”. Nicolae Ştefănuţă este de părere că, în România, culoarul de stânga este gol în acest moment. ”PSD nu e un partid de stânga. PSD e un partid feudal-conservator”, a susţinut Ştefănuţă în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
”Vă anunţ din start că strategia mea este de victorie. Vă anunţ din start că în ţara asta sunt foarte mulţi oameni care nu sunt reprezentaţi, sunt foarte mulţi tineri care nu-şi aud priorităţile în politică. Eu cred că am o şansă foarte mare, lucrez la victorie. Sunt alegerile (europarlamentarele -n.r.) unde un independent are cele mai multe şanse, dovadă cele trei succese din trecut - László Tőkés, Elena Băsescu şi Mircea Diaconu. Am nevoie de 218.000 de voturi la o prezenţă de aproape 40%”, a spus Nicolae Ştefănuţă la Prima TV.
Eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă, ales în 2019 pe listele USR PLUS, va candida independent la alegerile europarlamentare din luna iunie, pe o platformă progresistă, cu accent pe politicile sociale şi de mediu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Mă adresez tinerilor, care reprezintă un segment foarte mare din România. Sunt aproape 3,5 milioane de români în categoria 18-35 de ani. Sunt 500.000 de tineri care au împlinit, de la ultimele alegeri, vârsta de vot. Dar nu numai lor. În sectorul 30-50 de ani sunt foarte mulţi oameni care nu mai cred, care nu mai au cu cine vota, sunt oameni cărora le pasă de calitatea vieţii, care ar da mâncare sănătoasă copiilor, cărora le pasă de a trăi bine în ţara asta. E vorba de câteva milioane de oameni. Generaţia Z, generaţia tânără de acum, este una căreia îi pasă foarte, foarte mult. Eu am anunţat de un an de zile că merg independent în România, construiesc în zona verde, în zona progresistă, în zona pentru tineri. Eu cred în viitorul acesta verde pentru o întreagă generaţie. Peste 16% din români ar vota o alternativă reală progresistă, verde. Suntem foarte mulţi. Sarcina mea e să mobilizez, să unesc. Candidez independent, dar nu singur. Vreau să construiesc o adevărată mişcare verde şi progresistă în România”, a explicat Nicolae Ştefănuţă la Prima TV.
Nicole Ştefănuţă a fost întrebat dacă va colabora cu Partidul Ecologist şi cu Partidul Verde din România.
”Dacă aceste două partide ar fi avut o platformă onestă, verde cu adevărat, cred că ar fi făcut treabă în cei 30 de ani de când există, dar nu au făcut. Au fost un ataş la alte partide, în principal la PSD. Nu au făcut cu adevărat politică verde în România. Eu cred că sunt un candidat onest şi credibil în zona asta”, a spus europarlamentarul român.
Nicolae Ştefănuţă susţine că zona de stânga este un culoar liber în România, PSD fiind în viziunea sa ”un partid feudal-conservator”.
”Nu e o ruşine în ţara asta să fii de centru-stânga. PSD nu e un partid e stânga. PSD e un partid feudal-conservator. Se vede la vot în Parlamentul European. Vă dau un exemplu: legea pentru refacerea naturii, care cuprinde obligaţia să nu tai spaţii verzi în oraşe. PSD a sabotat-o: fie a votat împotrivă, fie unii europarlamentari nu s-au prezentat, strategic, la vot. Familia lor europeană, toţi socialiştii din Parlamentul European au votat pentru. Ei, nu. În România, stânga este pur şi simplu un culoar gol în acest moment. Nu este nimeni pe el. Nu este o ruşine să fii de centru-stânga pentru că socialul este criza numărul unu din România în acest moment, la toate categoriile: inflaţia, preţurile la mâncare, preţurile la locuinţe, bursele care nu sunt plătite, transportul public pentru elevi, care, la fel, nu este plătit. Sunt chestiuni sociale. De ce să nu vorbim de ele? De ce să nu ne ascundem în spatele unor ideologii? De când e dreapta pur, Arhanghelul Mihail, şi stânga - balaurul?”, a conchis Nicolae Ştefănuţă.
În 2007, imediat după aderarea României la UE, László Tőkés a fost ales europarlamentar independent, în special cu voturile comunităţii maghiare din România. În 2009, Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui de la acea vreme, a fost aleasă tot din postura de independent, însă cu mobilizarea primarilor PDL. La alegerile europarlamentare din 2014, actorul Mircea Diaconu a fost scos de pe liste de conducerea PNL, ca urmare a unei sesizări de incompatibilitate, însă a reuşit să obţină un mandat ca independent.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.