Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă că transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea de a investi suplimentar în capacităţi de stocare - va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice. ”Conform solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, adaugă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare - va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice. Câştigarea independenţei energetice implică creşterea ponderii surselor regenerabile în producţia naţională, însă noile prevederi referitoare la achiziţionarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces. Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi sau măsuri care ţin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creşterea capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor”, a arătat, miercuri seară, Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

El a menţionat că, în prezent există - atât prin PNRR, cât şi prin Fondul de Modernizare - proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ şi capacităţi de stocare, adăugând  că, atunci când era prim-ministru, a facilitat finanţări europene pentru realizarea în ţară a unor asemenea capacităţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Conform solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, a subliniat Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, are are ca scop transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile şi completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030. Preşedintele arată că în lipsa unei corelări a definiţiei consumatorului activ cu ansamblul dispoziţiilor Legii nr. 123/2012, nu este clar nici care vor fi drepturile şi obligaţiile consumatorului activ în contextul desfăşurării activităţilor specifice pe piaţa de energie şi nici regimul aplicabil. În plus, prin introducerea unui nou tip de participant la piaţa de energie, respectiv "consumatorul activ", se instituie un regim juridic diferit pentru această categorie, dar legea, supusă reexaminării, s-a limitat doar la a defini noua categorie şi a stabili că pentru "consumatorii activi" care deţin capacităţi de stocare există opţiunea "pentru cumpărarea/vânzarea energiei electrice active la preţul orar de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, de la furnizorul cu care au încheiat contract de vânzare/cumpărare sau către terţi consumatori legaţi în instalaţia de utilizare internă, situaţi în aval de punctul de măsură şi delimitare".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.