Deputatul USR PLUS Monica Berescu consideră că opiniile critice privind alăptatul în public nu vor dispărea din societatea românească, ea întrebându-i pe cei care se împotrivesc dacă le-ar plăcea să servească masa acoperiţi cu o pătură sau într-o toaletă dintr-un spaţiu comercial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Monica Berescu afirm miercuri, într-un comunicat de presă, că legea privind alăptatul în public intrată recent în vigoare este benefică, dar depinde de fiecare dintre noi cum va fi tratat pe viitor acest subiect.

”Cu siguranţă că vor exista încă opinii împotriva alăptatului în public atât în rândul bărbaţilor dar şi al femeilor. Pentru aceste persoane am o singură rugăminte, înainte de a vă grăbi să criticaţi vă rog să vă gândiţi dacă v-ar plăcea să luaţi masa acoperiţi cu o pătură sau alt obiect vestimentar, să vă ascundeţi după vreun copac prin parc sau chiar să luaţi masa în toaletele din spaţiile comerciale. Şi vă invit la reflecţie: de ce e absolut normal şi firesc să apreciem decolteul unei doamne/domnişoare dar în momentul în care acesta devine sursă de hrană ne crispăm şi suntem oripilaţi de ceea ce vedem?”, afirmă deputatul USR PLUS, Monica Berescu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea susţine că nu ar fi trebuit să existe niciodată discuţii despre alăptatul în public, având în vedere simbolistica acestuia.

”Hrănirea la sân a bebeluşului este un gest atât de natural precum îmbrăţişatul şi se practică de mii de ani. Din păcate, noi ca societate mai avem multe de învăţat însă mă bucur tare mult că mamele nu se vor mai afla în situaţii absurde, prin care le este interzis să-şi hrănească bebeluşii”, a precizat deputatul Monica Berescu.

Ea le-a îndemnat pe mămici să semnaleze orice situaţie în care le este îngrădit dreptul de a alăpta în public.

La începutul lunii iulie a intrat în vigoare Legea 182/2021 privind alăptarea în spaţiile publice. Legea stabileşte măsuri privind prevenirea discriminării din partea persoanelor fizice sau juridice a mamelor care alăptează.

Concret, documentul prevede că evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo şi care alăptează un copil, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează să fie sancţionate cu amendă contravenţională.

Sancţiunile se aplică indiferent dacă spaţiile publice în care mama îşi alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip “mama şi copilul”. Prevederile noii legi se aplică indiferent de vârsta copilului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.