Candidatul independent la funcţia de preşedinte al României, Mircea Geoană, anunţă, joi seară, că opozantul rus Mihail Hodorkovski a şters de pe conturul său de X (fostul Twitter) mesajul postat imediat după apariţia anchetei jurnalistică privind legăturile unui coordonator al campaniei sale, fostul primar de sector Rareş Mănescu, cu un om de afaceri rus, propagandist al Moscovei. ”Probabil că până şi el şi-a dat seama că este o operaţiune extrem de complicată”, a declarat Geoană, care a continuat să afirme că este vorba despre o operaţiune FSB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mircea Geoană a vorbit, joi seară, la Digi 24, despre ancheta privind legăturile unui coordonator al campaniei sale cu un om de afaceri rus, propagandist al Moscovei şi a fost întrebat care este legătura lui Mihail Hodorkovski.

”Apropo, Hodorkovski a şters acel tweet de pe contul său... Relevanţa este, probabil, că până şi el şi-a dat seama că este o operaţiune extrem de complicată şi aştept să comentaţi dumneavoastră. Am dat o informaţie de ultimul moment. Hodorkovski şi-a şters tweet-ul în care invita românii, asta era problema lui, să aibă grijă la ce a făcut Geoană în 2009”, a declarat Mircea Geoană.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Acesta a precizat din nou că ”operaţiunea” care îl vizează este ”o tipologie de lucru” şi se încearcă discreditarea sa, deşi a deţinut o funcţie de înalt demnitar la NATO, timp de cinci ani şi a trecut de toate verificările.  

”Dacă cineva cu un minim de bună credinţă poate să creadă că cineva ca mine...cinci ani la NATO, verificat şi răsverificat şi probabil cea mai densă sită de cernere a reputaţiei şi vulnerabilităţilor eventuale, cum se face la NATO, înseamnă că nu ştie despre ce se vorbeşte în această situaţie. Dacă cineva crede că un om stă 5 ani la NATO, un om este ambasador în America, un om este ministru de Externe al României, băgăm România în NATO, băgăm România în UE, ajung la vârful NATO, cineva îmi spune mie, cineva are tupeul să sugereze (...) că eu aş fi agentul ruşilor! Cum poţi să spui aşa ceva?”, a declarat Geoană.

Mircea Geoană afirmă că a văzut, în cei cinci ani la NATO, ”acest tip de operaţiuni de zeci şi sute de ori”.

”Eu am văzut în funcţia mea la NATO acest tip de operaţiuni de zeci şi sute de ori. Există o formă pe care o poţi vedea pentru că se repetă în diferite ţări”, a mai declarat  Geoană, care a continuat să se refere la informaţiile publicate despre ”o aşa-zisă reţea externă şi aşa-zişi investigatori jurnalistici”.

”Este o campanie de compromitere care seamănă cu o operaţiune a Rusiei, că este făcută direct de FSB sau de interpuşi şi asta nu ştiu şi aştept de la instituţiile statului român şi de la fosta mea organizaţie răspunsuri clare cu privire la acest lucru”, a mai declarat Geoană.

Acesta a reiterat ideea că Fundaţia Navalnîi îl acuză pe Mihail Hodorkovski că ”este în spatele unui efort de eliminare a unor alţi opozanţi urşi”.

”Fundaţia Navalnîi, purtând numele celui care a fost ucis de Putin, faţă de un oligrh care, dacă este în viaţă şi dacă încă funcţionează, înseamnă că are probabil o anumită înţelegere cu Putin”, a mai declarat Geoană.

Întrebat de ce spune că Mihail Hodorkovski ar avea o înţelegere cu Putin, Geoană a afirmat: ”Eu nu pot să fac acuzaţii, dar nu am văzut un oligarh rus anti-Putin care să mai fie încă în viaţă. Şi câţi au fost ucişi şi câte asasinate au fost  în ţările occidentale? Am un dubiu. Dacă n-ar fi apărut acuzaţia dinspre Fundaţia Navalîi, că mâna lui dreaptă, care este considerat a fi un asasin plătit, aleargă prin toată lumea pentru a elimina alţi opozanţi ruşi, aş fi fost puţin mai rezervat”.

În plus, Geoană a afirmat că Rareş Mănescu a ”a avut nişte sarcini la Mişcarea România Renaşte”, dar că acestea s-au încheiat în luna aprilie , cu mult înainte ca el să fie în campanie electorală, când era încă la NATO.

”Nu ştiu ce job a avut, înţeleg că a fost ca şi mulţi alţii (...) Dacă vă uitaţi puţin la această fabricaţiune, momentul în care Rareş Mănescu, se spune, n-avem nicio dovadă că a făcut nu ştiu ce business cu un rus, s-a întâmplat undeva în luna iulie, mult după ce a plecat de la acea episodică prezenţă în mişcarea în România Renaşte în care a încercat să ajute”, a mai declarat Geoană.

Acesta a afirmat că nu mai are nicio legătură cu Rareş Mănescu şi nici nu intenţionează să discute cu acesta, deoarece afacerile personale ale actuia nu-l privesc.

Geoană a făcut referire la ”minciuni sfruntate” care se spun în legătură cu el şi, întrebat care ar fi acestea a replicat: ”Că relaţia lui (Rareş Mănesscu – n.r.) cu cineva din Rusia are de-a face cu campania mea. Este o uriaşă minciună n-are niciun fel de legătură. Este făcută, dacă este adevărată, mult după ce n-a mai fost în mişcarea România Renaşte. Este o minciună sfruntată”.  

Geoană a reiterat ideea că a cerut instituţiilor din România şi NATO să clarifice situaţia: ”Eu sunt convins că este o operaţiune FSB. Da, tot ce văd seamănă extrem de mult, aproape în indigo cu alte operaţiuni similare în alte zone. Este operaţiune dirijată de afară şi folosit prin proxis, inclusiv aceşti aşa zişi jurnalişti de investigaţii plătiţi de aşa-zisul oligarh opozant Hodorkovski. Este operaţiune de compromitere deliberată. Este cu k în jargonul nostru. Am văzut sute de astfel de situaţii la NATO şi nu mă înşel atunci când spun că seamănă, e manual FSB de operare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.