Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat marţi, că nu ne paşte niciun dezastru, pentru că avem o economie solidă, el precizând că i-ar plăcea să avem o creştere economică mult mai mare, o structură economică care să nu dea naştere la deficit de cont curent, dar economia României nu este nici dezastruoasă şi nici cu o creştere anemică ci una sănătoasă. Ministrul a mai spus că nu este un buget până la alegeri, ci un buget pentru tot anul 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Finanţelor a declarat la dezbaterile din comisiile reunite ale Parlamentului că, dacă cineva se uită la economia României şi la execuţia fiscal-bugetară, poate să aibă părerea că se uită la lucruri total diferite.

El a arătat că pe o parte este o economie în continuă creştere, care câştigă din ce în ce mai multe competiţii, în raport cu alte state europene, o economie sănătoasă, robustă şi cu indicatori care ne dau un motiv de mândrie, dacă ne uităm, de exemplu, la PIB-ul per capita, dacă ne uităm la creşterea economică constantă, dacă ne uităm la productivitatea muncii.

”În acelaşi timp, dacă cineva se uită la construcţia bugetară de acum un an sau doi,  vede o ţară cu un buget cu un deficit ieşit din parametrii stabiliţi pe plan european la nivelul European”, spune ministrul Finanţelor.

Ministrul a răspuns şi parlamentarilor din Opoziţie care afirmaseră că ne paşte un dezastru. ”Vorbiţi aberaţii. Nu ne paşte niciun dezastru, avem o economie solidă. Da, mi-ar plăcea să avem o creştere economică mult mai mare, o structură economică care să nu dea naştere la deficit de cont curent (..) dar economia României nu este nici dezastruoasă şi nici o creştere anemică ci una sănătoasă”, a arătat ministrul. 

”Nu este un buget până la alegeri, este un buget pe tot anul 2025”, a mai spus Tanczos Barna, arătând că la unele instituţii este nevoie de o reducere a cheltuielilor. 

Tanczos Barna a mai spus că fondurile europene apar şi pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri. 

El a precizat că guvernul şi-a asumat reducerea deficitului la 7%.

Ministrul Finanţelor a mai declarat despre creşterea economică că este prognozată  de INS la 2,7% pentru anul 2025. PIB-ul este în creştere şi este estimat la 1.900 miliarde lei. În plus, câştigul salarial mediu net lunar este în continuă creştere, şi datorită intervenţiilor guvernelor de majorare a salariului minim.

Tanczos Barna a subliniat că un lucru bun este şi majorarea numărului de angajaţi şi scăderea treptată a şomajului.

”Bazându-ne pe aceste cifre macroeconomice, pe aceşti indicatori, am propus un buget care are ca primă ţintă încadrarea în deficitul de 7%. Pe de o parte, datorită reducerii cheltuielilor la anumite capitole şi datorită reformelor care se implementează, pe parcursul anului, de fiecare instituţie în parte, prin reducerea cheltuielilor de personal până la 7.5% şi a cheltuieilor de funcţionalitate până la 7.5%, cu excepţia a câteva instituţii unde aceste reguli nu pot fi impuse. Şi vorbim aici de Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, Ministerul Muncii şi MAI”, a completat ministrul.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că investiţiile ajung la peste 150 miliarde în anul 2025, investiţii record, şi datorită faptului că anul acesta este un vârf al investiţiilor din PNRR.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.