Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunţat că vineri în şedinţa Executivului a avut aprobat proiectul care se referă la legea minelor, posibilitate de a exploata materialele critice, în iazuri şi pe halde, el arătând că proiectul nu modifică nimic din ce a fost decis referitor la Roşia Montană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi am avut aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice, pentru că avem un Regulament european, al PE şi al Consiliului, din 11 aprilie 2024, care instituie un cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure şi durabile cu materii prime critice şi modifică o serie de regulamente europene”, a spus ministrul Economiei la Palatul Victoria.

El a precizat că s-a transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri şi pe halde.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”A fost un efort al europarlamentarilor români, ei au introdus acest amendament, astfel încât să există posibilitatea, dacă în iazuri sunt materiale care pot fi importante pentru economia României şi UE, să le putem exploata dacă există tehnologii prietenoase cu mediul şi care nu produc o poluare, astfel încât să rezolvăm o problemă de mediu pe care astăzi o avem în România. Vorbim despre iazurile de decantare şi despre halde. Din această persoectivă, propunerea cu care am venit astăzi va rezolva probleme de mediu şi nu va crea altele”, a sublinniat Oprea. 

Ministrul a mai spus că s-a venit şi cu precizări referitoare la valorificarea golurilor miniere din saline, de către Compania Naţională Salrom, astfel încât din punct se vedere turistic, medical, să fie făcute investiţii.

”Există această oportunitate de a deschide mineritul pentru materialele critice, cu o condiţie esenţială, aceea ca reprezentanţii comunităţilor locale să fie implicată şi să îşi dorească acest lucru. Ceea ce înseamnă că dacă există tehnologii bune care să dea încredere şi confort comunităţilor locale că această exploatare minieră este prietenoasă cu mediul, eu cred că în această condiţii vom putea discuta despre activitatea de minerit în România. Vă invit să vedeţi exemple de bună practică din ţările nordice, care corespund tuturor normelor europene”, a explicat el 

Întrebat dacă modificările aduse legii minelor afectează proiectul Roşia Montană, ministrul a spus: ”Nu (..) pentru că ANRM, care se transformă ca instituţie, are competenţă asupra licenţelor, licenţele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei, drept urmare, această lege nu modifică nimic din ce a fost decis referitor la Roşia Montană”. 

”Avem toate iazurile care astăzi sunt pe teritoriul României. Ştim foarte bine că acolo unde există, spre exemplu, aur, există şi alte metale rare. Nu ştim astăzi în ce concentraţie, în ce cantitate, dar dacă prin noua lege putem să facem analize, să verificăm să vedem ce concentraţii sunt acolo, dacă prezintă interes şi există tehnologii noi care să nu fie poluante şi încep să fie astfel de tehnologii în piaţa globală, cu acordul comunităţilor locale, rezolvând o problemă de mediu, pentru că astăzi iazurile sunt o astfel de problemă, în marea lor majoritate, eu cred că poate să fie una dintre soluţiile bune. Am venit cu acest cadru legislativ ca să dăm această posibilitate. Dacă toate condiţiile despre care vorbeam mai devreme sunt îndeplinite, atunci cu certitudine vom avea o astfel de exploatare minieră în România”, a menţionat Oprea. 

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a respins cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA de prelungire a licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Societatea Academică din România (SAR), fondatoarea proiectului România Curată susţine că pe masa Guvernului se află, vineri, un proiect de OUG care permite companiei exploatarea chiar şi fără licenţă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.