Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat marţi, la Strasbourg, că una dintre principalele probleme de care preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene se va ocupa pe durata mandatului o reprezintă lupta împotriva dezinformării. El a vorbit şi despre legea pe care Parlamentul European o va dezbate şi vota joi privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre.
Ciamba a avut, luni şi marţi, mai multe întâlniri cu mai mulţi oficiali din cadrul Parlamentului European.
„Vom fi foarte angajaţi legat de perspectiva financiară 2021 – 2027. Este un dosar principal pentru Consiliul Afaceri Generale. Am adăugat două teme: dezinformarea, care poate fi şi din perspectiva faptului că dorim ca alegerile europarlamentare din mai să fie cât mai ferite de orice fel de interferenţe din afară, şi comunicarea”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Legat de fake-news, Ciamba a spus că există deja la nivel de Comisie un cod de bune practici, care permite existenţa unor indicatori şi a unor metode „de a compara ce înseamnă o ştire falsă, care e făcută doar să creeze o emoţie, de o ştire reală”.
„Noi vrem să avem concluzii de dezinformare. Este vorba, în primul rând, despre atribuire. Cât de mult poţi să atribui un anumit tip de atacuri cibernetice sau de ştiri false ori de chestiuni ce ţin de acţiuni legate de securitatea naţională unui stat sau unei entităţi. Când poţi să realizezi un anumit tip de atribuire, poţi avea şi mecanisme de sancţionare a celor care propagă astfel de lucruri”, a explicat Ciamba.
Ministrul a specificat că România a avut deja o iniţiativă, împreună cu şase ţări, legat de atacurile cibernetice, de „a avea legislaţie europeană care să poată duce la atribuirea de atacuri cibernetice”.
„Legat de fake-news, este vorba despre felul cum facem distincţia între dreptul cetăţeanului la liberă informare şi a nu propaga ştiri false, care pot influenţa chiar şi alegerile”.
Bugetul multianual, migraţia şi Brexitul sunt alte teme majore care vor fi coordonate de România ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.
Despre legea pe care Parlamentul European o va dezbate şi vota joi privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre, Ciamba a afirmat: „Este o modalitate de a cuantifica modul în care oricare stat membru sunt încălcate chestiuni ce ţin de democraţie. El se va aplica tuturor statelor. Va fi aplicat şi nouă”.
Într-o încercare de a explica, Ciamba a spus: „Din punctul meu de vedere, cât timp nu există o diferenţiere între ţările membre, nu cred că România a avut vreodată vreo problemă de a accepta aceste lucruri. Unul dintre lucrurile care ne deranjau vizavi de el tocmai erau că erau singularizate vizavi de ţara noastră sau de ţara noastră şi de altele...”
George Ciamba face parte din delegaţia condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, care efectuează o vizită de lucru la Strasbourg în vederea prezentării programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Dăncilă va prezenta priorităţile în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care va avea loc marţi.
(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.