Deputatul Maria Gabriela Horga (PNL) anunţă marţi că a depus în Parlament, împreună cu Florin Roman, Raluca Turcan şi Bogdan Huţucă, un proiect de lege privind acordarea unei bonificaţii pentru firmele care declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent. Astfel, potrivit iniţiativei, pentru profitul suplimentar declarat se va plăti un impozit pe profit de 10%, în timp ce pentru restul impozitului se va păstra cota de 16%, spune Horga. De asemenea, tot în acest proiect a fost prevăzut ca firmele care achită impozitul datorat trimestrial sau plătesc anticipat până la termenele scadente beneficiază de o bonificaţie de 10%.
”Am depus, împreună cu colegii mei liberali Florin Roman, Raluca Turcan şi Bogdan Huţucă, un proiect de lege privind acordarea unei bonificaţii pentru firmele care declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent. În cazul acestor firme, pentru profitul suplimentar declarat se va plăti un impozit pe profit de 10%, în timp ce pentru restul impozitului se va păstra cota de 16%”, anunţă deputatul PNL.
Horga menţionează că, pe de altă parte, tot în acest proiect au prevăzut ca firmele care achită impozitul datorat trimestrial sau plătesc anticipat până la termenele scadente beneficiază de o bonificaţie de 10%.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Este o facilitate similară cu cea de care beneficiază cetăţenii care îşi plătesc anticipat impozitele”, afirmă liberala.
”De aceaste facilităţi fiscale vor beneficia doar firmele care nu înregistrează datorii la bugetul general consolidat. Sunt necesare măsuri pentru a încuraja conformarea voluntară şi nu măsuri de taxare suplimentară a companiilor, bazate doar pe speranţa unor partide că retorica populistă şi naţionalistă le va aduce procente electorale. În acest fel, companiile vor fi încurajate să declare integral profiturile şi plătească la termen obligaţiile fiscale. Aşa cum s-a întâmplat atunci când s-au luat măsuri similare, acordarea acestor facilităţi fiscale va avea efecte benefice directe prin creşterea sumelor încasate la bugetul de stat”, menţionează Maria Gabriela Horga.
Ea arată că, în prezent, ponderea veniturilor bugetare din PIB este de 31-32% în cazul României, cu zece procente mai puţin, comparativ cu media Uniunii Europene.
”Aprobarea actului normativ va determina o scădere a înclinaţiei unor companii de a ”exporta” profiturile în zone cu cote mai reduse de impozitare”, spune iniţiatoarea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.