Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a Regatului Spaniei, că mai mult de un milion de cetăţeni români au ales Spania ca a doua casă şi speră că Acordul bilateral cu privire la dubla cetăţenie, un deziderat important al comunităţii româneşti din Spania, va fi semnat cât mai curând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt onorat şi bucuros să fiu alături de dumneavoastră şi să vă transmit cele mai bune urări cu prilejul Zilei Naţionale a Spaniei, Ziua Hispanităţii, un moment foarte important pentru fiecare spaniol. Este o bună ocazie să celebrăm contribuţia culturii hispanice la patrimoniul mondial, care încurajează respectul pentru diversitatea culturală, într-un spirit de colaborare şi înţelegere reciprocă. Acelaşi spirit de cooperare şi prietenie caracterizează şi relaţia dintre România şi Spania, care a atins în ultimii ani un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat Strategic robust. Relaţia noastră reprezintă o construcţie dinamică, bazată pe moştenirea istorică, culturală şi lingvistică comună. O relaţie care se consolidează pe zi ce trece, în primul rând datorită contactelor interumane”, a declarat premierul Ciolacu în mesaj. 

Şeful Executivului a precizat că mai mult de un milion de cetăţeni români au ales Spania ca a doua casă.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Numeroasa comunitate a românilor din Spania, cât şi cea a cetăţenilor spanioli care şi-au găsit o a doua casă în România reprezintă pilonul fundamental al legăturilor noastre strategice. Cu sprijinul autorităţilor spaniole, cetăţenii români oferă un exemplu de integrare, contribuind la dezvoltarea societăţilor noastre în spiritul valorilor pe care ni le oferă apartenenţa comună la Uniunea Europeană şi la NATO. În această logică, sperăm că Acordul bilateral cu privire la dubla cetăţenie, un deziderat important al comunităţii româneşti din Spania, va fi semnat cât mai curând”, a arătat Ciolacu.

Premierul a subliniat că legăturile economice şi comerciale reprezintă o parte esenţială a Parteneriatului nostru Strategic.

”Spania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Schimburile bilaterale înregistrează an de an o creştere susţinută, iar investiţiile spaniole în economia românească sunt deosebit de apreciate. Comerţul bilateral continuă să crească, cu un nou record înregistrat în 2023 în ceea ce priveşte valoarea schimburilor comerciale: 6,43 miliarde euro. Apreciem calitatea investiţiilor spaniole în România şi contribuţia importantă a celor aproape 7000 de companii cu participare de capital spaniol la dezvoltarea economiei locale. Putem constata, de asemenea, o creştere a investiţilor companiilor româneşti în economia spaniolă, precum şi numeroase IMM-uri create de antreprenori români stabiliţi în Spania”, a arătat premierul. 

Potrivit lui Marcel Ciolacu, ”împărtăşim o viziune similară în raport cu provocări regionale şi de securitate actuale, el arătând că ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanşat cea mai mare criză de securitate în Europa din istoria recentă”. 

”Ţările noastre sunt însă unite în sprijinirea Kievului atât timp cât va fi necesar. De asemenea, lucrăm împreună pentru a consolida drumul Republicii Moldova spre aderarea la Uniunea Europeană. Doresc să evidenţiez în mod special contribuţia concretă a Spaniei la postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO şi participarea spaniolă cu forţe şi capabilităţi în România: radarul tactic de la Marea Neagră, precum şi militarii participanţi la misiunea de poliţie aeriană cu avioane de luptă F18. Salut, de asemenea, consistenta participare spaniolă la brigada NATO de la Cincu, începând cu luna noiembrie”, a ţinut să precizeze premierul. 

Ciolacu a mai afirmat că România apreciază totodată sprijinul vocal şi susţinut oferit de Spania pentru două obiective de interes prioritar pentru politica externă a României: aderarea deplină la spaţiul Schengen, precum şi aderarea la OCDE.

 

”Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără deschiderea pe care am găsit-o în dialogul cu premierul Pedro Sanchez, un prieten al României şi al meu personal”, a menţionat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.