Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul este pregătit să suporte plata angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic şi va adopta o rectificare de buget în acest sens. De asemenea, primul ministru spune că după şomajul tehnic, Guvernul va susţine o parte din salariile celor care vor fi din nou angajaţi în companii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumei necesare angajaţilor în şomaj tehnic. Vom asigura resursele financiare. Săptămâna aceasta vom avea pe masa guvernului Ordonanţa de Urgenţă de rectificare a bugetului în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi, de asemenea, creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus, marţi seara.

De asemenea, vor fi luate o serie de măsuri şi pentru IMM-uri.

”De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru IMM de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar de investiţii, pentru cât mai multe IMM care vor accesa aceste credite garantate cu dobândă subvenţionată. De vineri va deveni operaţional întreg mecanismul prin care IMM o să acceseze această facilitate”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban mai spune că şomajul tehnic va fi susţinut de statul Român pe o perioadă de două luni. Apoi, somajul tehnic va fi înlocuit cu o altă formă de sprijin şi anume susţinerea unei părţi din salariul celor reangajaţi.

”În ceea ce priveşte şomajul tehnic, am ales această variantă de a plăti şomajul tehnic şi din considerente epodemiologice. Am ales varianta de a plăti şomajul tehnic din bugetul fondului de şomaj şi pentru a-i ajuta pe oameni să poată să stea acasă şi să nu se expună. Această măsură va avea o durată limitată, să spun 2 luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de a înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanei care a fost în şomaj tehnic şi care sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitatea pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă şi vom gândi un instrument şi pentru absorbţia de forţă de muncă suplimentare care va fi în căutarea unui loc de muncă. Vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării”, a mai declarat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.