Senatorul PNL Liviu Brătescu susţine că episodul legat de distribuirea pastilelor de iod creat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afectează încrederea în instituţii, el subliniind că actuala coaliţie nu se poate juca cu focul şi cu răbdarea românilor.
Liviu Brătescu a scris, marţi, pe Facebook, că a aşteptat o explicaţie "credibilă" din partea ministrului Sănătăţii pentru panica pe care a creat-o cu anunţul potrivit căruia românii până în 40 de ani trebuie să ridice "de urgenţă" din farmacii pastilele cu iod, dar că această explicaţie nu a venit.
"Alexandru Rafila, de la care aveam alte aşteptări având în vedere că e un medic apreciat, iar pe timpul pandemiei a fost unul dintre cei mai buni comunicatori, totuşi nu s-a comportat la înălţimea competenţei şi imaginii sale publice de până acum şi a ocolit un răspuns clar. O posibilă explicaţie a venit de la jurnalişti: într-un ordin al Ministerului Sănătăţii există o prevedere conform căreia pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar şase luni, apoi se întorc la DSP, de unde, practic, o eventuală distribuire către populaţie ar fi şi mai complicată. Deci, panica era una eminamente birocratică", a afirmat senatorul PNL Liviu Brătescu.
El consideră că astfel de episoade erodează încrederea în instituţiile publice.
"Este ultimul lucru de care avem nevoie acum, în această perioadă complicată, cu atâtea crize suprapuse. Oamenii au nevoie din partea noastră, a celor din coaliţia de guvernare, de mesaje coerente şi de repere clare. Nu ne putem juca cu focul şi cu răbdarea atât de încercată a românilor", a declarat Brătescu.
Totodată, liberalul a precizat că fiecare minister are departamente de comunicare, iar demnitarii au şi proprii consilieri.
"Îl invit pe colegul meu Alexandru Rafila, la fel ca pe toţi ceilalţi colegi, să folosească în actul de comunicare cu românii profesioniştii pe care îi au la îndemână şi să nu cadă în capcana de a crede că ei înşişi sunt cei mai buni comunicatori ai intenţiilor guvernamentale. E o greşeală în politică, una care costă credibilitate", a adăugat senatorul PNL.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa, săptămâna trecută, că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este "perfect funcţional". Alexandru Rafila a făcut apel la populaţia eligibilă să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.
"Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, declara Alexandru Rafila.
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat, în contextul apariţiei unor materiale de presa privind centrala nuclearoelectrica Zaporojia, că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal şi nu indica depasiri peste valorile normale. Totodată, CNCAN menţionează că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii.
Ulterior, Ministerul Sănătăţii a venit cu o serie de clarificări şi a precizat că „distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.