Preşedintele Klaus Iohannis cere joi reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea art. 485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care introduce prevederea potrivit căreia evaluarea funcţionarilor publici se va face anual, prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. ”În vederea evitării unor dificultăţi în aplicare, cu impact direct asupra gestionării resurselor umane de către autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 369 din Codul administrativ, dar şi asupra carierei funcţionarilor, considerăm că legea se impune a fi reexaminată de Parlament, spune şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Administraţia Prezidenţială arată că la data de 1 iulie 2023, Parlamentul României a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea şi completarea art. 485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care modifică şi completează art. 485 din Codul administrativ, în sensul introducerii prevederii potrivit căreia evaluarea funcţionarilor publici se va face anual, prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, începând cu data de 1 ianuarie 2025, pentru anul anterior.

Totodată, legea introduce „evaluarea nivelului competenţelor digitale” în categoria elementelor ce trebuie avute în vedere la evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În vederea evitării unor dificultăţi în aplicare, cu impact direct asupra gestionării resurselor umane de către autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 369 din Codul administrativ, dar şi asupra carierei funcţionarilor, considerăm că legea se impune a fi reexaminată de Parlament”, spune preşedintele în cererea de reexaminare.

Preşedintele precizează că voinţa iniţiatorului a fost aceea de a crea cadrul legal pentru gestionarea în mediul online doar a rapoartelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale de către ANFP, şi nu a întregului proces de evaluare care se va gestiona, integral, în mediul online, aşa cum reiese din conţinutul normei art. I pct. 1 din legea supusă reexaminării.

”Considerăm că soluţia legislativă propusă nu se corelează cu celelalte prevederi ale Codului administrativ care reglementează evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici. (..) Aşadar, procesul de evaluare a performanţelor profesionale din perspectiva Codului administrativ este unul complex, care implică o relaţionare directă între funcţionarul public şi superiorul/superiorii săi ierarhici pe parcursul unui întreg an calendaristic, prin monitorizarea constantă şi actualizarea, dacă este cazul, a obiectivelor individuale, astfel încât să fie asigurată îndeplinirea obiectivelor instituţionale”, arată şeful statului.

”Dat fiind faptul că modificarea adusă de legea supusă reexaminării face referire doar la evaluarea anuală, apreciem necesară corelarea celor două norme, în sensul clarificării aplicabilităţii mecanismului nou introdus în toate cazurile în care este necesară evaluarea, inclusiv în cele prevăzute de art. 485 alin. (8) din Codul administrativ, pentru a se evita crearea în paralel a două sisteme de evaluare diferite, unul electronic, iar celălalt scriptic”, mai spune preşedintele. Şeful statului menţionează că ”este necesar ca normele să fie reglementate în mod clar, previzibil şi în limitele unor repere concrete astfel încât destinatarii acestora să îşi poată adapta în mod corespunzător conduita, pentru a se asigura aplicarea eficientă a noilor dispoziţii şi respectarea standardelor de calitate a legii, aşa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale cu privire la dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie”.

”Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea art. 485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ”, spune preşedintele în cererea de reexaminare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.