Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, în Congresul PPE, că tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat. ”Trebuie să spunem asta clar şi răspicat şi aici, în familie. Putem şi vom proteja frontierele externe ale Uniunii şi suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a arătat Kelemen Hunor, precizând că pot fi inventate tot felul de scuze şi pretexte pentru a amâna aderarea totală la spaţiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt. ”Îi rog pe toţi cei care au avut rezerve faţă de aderarea României la spaţiul Schengen să pună pe primul loc interesele noastre comune pe termen mediu şi lung, nu câştigul politic imediat”, a mai spus el.
”Sunt Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, care este cea mai veche organizaţie membră a Partidului Popular European din România. Reprezint o comunitate etnică de 1,2 milioane de persoane. Încă din primul moment, după căderea dictaturii comuniste, comunitatea pe care o reprezint a crezut că locul ţării noastre este în Uniunea Europeană, pe atunci Comunitatea Economică Europeană, şi în Alianţa Nord-Atlantică. Experienţa noastră istorică arată că dinspre Est nu a venit niciodată prosperitate. Dinspre Est nu a venit niciodată libertate şi nu a venit nici securitate. Credem acest lucru şi astăzi. Sunt un om onest şi deschis, îmi place să spun lucrurilor pe nume”, a declarat liderul UDMR în cadrul Congresului PPE.
Kelemen Hunor a arătat că ”nu am mai fost într-o situaţie atât de dificilă de zeci de ani”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De zeci de ani nu am mai fost nevoiţi să răspundem la atât de multe provocări în acelaşi timp. De foarte, foarte mult timp nu am asistat la atâtea crize care să ne ameninţe stilul de viaţă european cu care ne-am obişnuit, prosperitatea, predictibilitatea, securitatea şi libertatea. Vedem acum oameni furioşi, frustraţi, lipsiţi de speranţă, care simt că le fuge pământul de sub picioare. Aceştia îşi doresc siguranţă şi predictibilitate. Ei se aşteaptă ca cei cărora le-au încredinţat vieţile să se ocupe de problemele lor reale. Suntem cu toţii responsabili pentru această situaţie. Trebuie să recunoaştem acest lucru. Suntem responsabili deoarece conducem Uniunea Europeană de cel puţin zece ani. Suntem responsabili pentru că, în majoritatea statelor membre ale Uniunii, liderii partidelor noastre sunt la putere. Şi prima responsabilitate aparţine, întotdeauna, celui care se află la conducere. Nu putem să aruncăm această responsabilitate pe umerii altora prin diverse trucuri retorice şi stratageme politice”, a subliniat el.
Kelemen Hunor a arătat că Partidul Popular European are şi astăzi o responsabilitate uriaşă.
”Depinde de noi care va fi viitorul în Europa. Depinde de noi dacă oamenii ne vor crede din nou că nu reprezentăm birocraţia, că nu reprezentăm interese economice exclusive, ci interesele oamenilor obişnuiţi. De aceea, trebuie să clarificăm câteva lucruri. În primul rând, cine suntem noi. Care sunt valorile pe care le susţinem. Pe cine reprezentăm. Şi care este viziunea noastră. Nu există niciun dezacord între noi în ceea ce priveşte valorile fundamentale. Dar trebuie să fim capabili să ne deosebim de socialişti, de verzi, de liberali. Nu putem spune aceleaşi lucruri pe care le spun şi ei. Nu putem repeta temele lor, pentru că atunci vom deveni ca ei. Iar alegătorii noştri se vor îndepărta de noi, iar alegătorii lor nu ne vor vota. Trebuie să arătăm ce ne face diferiţi, ce ne face mai buni decât ei. Aceasta nu este o sarcină uşoară. Dar nu este nici imposibilă”, a mai spus Kelemen Hunor.
El a afirmat că astăzi trebuie să arătăm locul Uniunii Europene în cadrul coordonatelor noii ordini mondiale care se conturează.
”Trebuie să fim clari: avantajul comparativ şi competitivitatea economiei europene nu pot fi sacrificate în interesul unei tranziţii verzi forţate. Iubim mediul, aerul curat şi apa curată. Dar avem nevoie de o tranziţie care să nu aducă mai multe sacrificii decât câştiguri. Tranziţia trebuie să fie moderată, trebuie să o parcurgem pas cu pas. De asemenea, trebuie să fim conştienţi că tot mai mulţi oameni se simt ca nişte orfani politici. Trebuie se ne întoarcem privirea spre ei, lor trebuie să le întindem mâna. Nu putem lăsa partidele anti-mainstream, extremiste, să fie singurele care să se revendice a fi reprezentantele acestor categorii de persoane care au înregistrat o creştere accentuată în ultima perioadă. Partidul Popular European trebuie să-şi asume, din nou, ferm, reprezentarea fermierilor, agricultorilor şi a întreprinzătorilor mici şi mijlocii. Iar Uniunea Europeană trebuie să se asigure că drepturile minorităţilor naţionale autohtone din Europa sunt respectate, oricât de dificil ar fi pentru unele state membre să accepte acest lucru. Aceasta este, de asemenea, o sarcină europeană, deoarece diversitatea culturală şi etnică sunt elemente esenţiale ale Europei unite”, a arătat liderul UDMR.
Potrivit lui Kelemen Hunor, ”Uniunea Europeană trebuie să devină din nou puternică, dar puternică nu în interior, faţă de unii care nu sunt de acord cu modul în care este condusă şi se iau deciziile”.
”Trebuie să dea dovadă de putere în exterior, redevenind relevantă şi, da, prin a fi inevitabilă în modelarea politicii mondiale. Nu mai putem amâna dezvoltarea unei politici de apărare şi securitate comună şi a unei capacităţi de apărare cu reacţie rapidă. Aceasta trebuie, desigur, să completeze, nu să înlocuiască tot ceea ce ne oferă Alianţa Nord-Atlantică. De asemenea, trebuie să fim pregătiţi să protejăm comunităţile din Uniunea Europeană de migranţii ilegali, atacurile asimetrice şi de războiul informaţional în spaţiul digital”, a explicat el.
Kelemen Hunor a mai spus că ”Partidul Popular European îşi ţine astăzi Congresul în România, iar acesta este un lucru lăudabil”.
Aici suntem la periferie. La periferia Uniunii şi la periferia NATO. Aceasta înseamnă responsabilitate, oportunitate, dar şi risc în acelaşi timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din UE. De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă, se simt nedreptăţiţi. Sunt chiar revoltaţi. Tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat. Trebuie să spunem asta clar şi răspicat şi aici, în familie. Putem şi vom proteja frontierele externe ale Uniunii şi suntem pregătiţi să facem acest lucru. Pot fi inventate tot felul de scuze şi pretexte pentru a amâna aderarea totală la spaţiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt. De aceea, şi de aici, îi rog pe toţi cei care au avut rezerve faţă de aderarea României la spaţiul Schengen să pună pe primul loc interesele noastre comune pe termen mediu şi lung, nu câştigul politic imediat”, a arătat Kelemen.
”Aici, la periferie, îndeplinim un rol asemănător cu crusta unei pâini bune: aşa cum crusta protejează interiorul pâinii, noi îi protejăm pe cei care trăiesc în interiorul continentului bătrân. Dacă crusta pâinii crapă, interiorul se usucă, se strică şi devine necomestibil. Aşadar, vă rog să nu ne priviţi doar ca pe o piaţă în creştere, ca pe o regiune problematică şi tulbure, ci ca pe un scut care protejează Europa. Îmi doresc ca pe 9 iunie nu doar să consolidăm ceea ce avem acum, şi să fim mulţumiţi că am câştigat cele mai multe mandate în PE, dar să avem, împreună, puterea de a face corecţiile necesare. Să avem puterea de a reda cetăţenilor speranţa şi credinţa că Europa este cel mai bun loc de pe pământ. Să le dovedim că generaţia noastră este capabilă să păstreze şi să transmită mai departe Europa care a modelat lumea şi a determinat cursul istoriei timp de secole. Mult succes Partidului Popular European şi tuturor organizaţiilor sale membre!”, a spus Kelemen Hunor în final.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.