Viceprim-ministrul Kelemen Hunor afirmă că PSD şi UDMR susţin de luni de zile ideea unei reglementări a pieţei de energie, arătând că aceasta nu se compară, în vreme de război, cu piaţa hainelor de piele sau a blugilor, unde ”ai bani, cumperi, nu ai bani, nu cumperi”. ”În sectorul energetic, în război, s-a dovedit foarte repede că nu se poate baza pe această reglementare pe piaţa liberă, pe cerere şi pe ofertă. Şi atunci trebuie să intervii”, susţine liderul UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Reglementarea se discută de nouă luni de zile, de fapt. La începutul anului a fost prima discuţie, şi atunci şi eu, şi Ciolacu am susţinut această variantă, chiar la un moment dat a fost propunerea noastră să mergem pe piaţă reglementată, fiindcă vrem, nu vrem, trebuie să vedem în acest moment, într-o situaţie de război în vecinătatea noastră, piaţa liberă nu reglementează oferta şi cererea la gazele naturale, la curentul electric. În alte condiţii, da. În alte condiţii poţi să mergi pe această piaţă liberă şi în sectorul energetic. Dar în sectorul energetic, în război, s-a dovedit foarte repede că nu se poate baza pe această reglementare pe piaţa liberă, pe cerere şi pe ofertă. Şi atunci trebuie să intervii, statul trebuie să aibă capacitatea, statele, să intervină. Trebuie să aibă pârghiile necesare, instrumentele necesare, banii necesari şi spaţiul de manevră pentru a interveni, pentru că aici vorbim, totuşi, de un sector extrem de important. Nu este ca haina de piele sau blugii de pe piaţă, ai bani, cumperi, nu ai bani, nu cumperi”, a afirmat preşedintele UDMR, marţi seară, la TVR Info.  

Acesta susţine că în opinia sa ideea reglementării ”rămâne valabilă şi viabilă”, subliniind că acest subiect s-a discutat săptămâna trecută, ”mai ales că în acest moment a venit piaţa şi a cerut această reglementare” pentru o perioadă de timp limitată.  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Kelemen mai spune că ar merge pe o reglementare de un an, în primă fază, dar că se poate merge pe varianta reglementării până la doi ani.  

Vicepremierul consideră că Ministerul Energiei şi Autoritatea Naţional de Reglementare în domeniu Energiei sunt instituţiile care trebuie să vină cu soluţii concrete privind piaţa energiei şi a gazelor naturale.  

”Aşa funcţionează un guvern: ai luat decizia politică şi există ministerul de linie, care vine cu propuneri. Cam aici s-a conturat că ar trebui să mergem (pe ideea reglementării   n.r.) dar a fost discuţia să aşteptăm până la discuţiile miniştrilor, la Luxemburg, săptămâna aceasta, cam asta a fost discuţia. (...) Trebuie să liniştim, pe de o parte, piaţa, furnizorii, pe de altă parte, populaţia”, adaugă vicepremierul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.