Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, într-o ceremonie publică, legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. "(...) cea mai importantă lecţie pe care acest muzeu o va transmite, din generaţie în generaţie, este aceea de a nu uita", a spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am promulgat această lege cu gândul la istorie, la prezent, dar mai ales la viitor. Acum 30 de ani, românii şi-au câştigat libertatea cu sacrificiul suprem. Printre visurile şi aspiraţiile celor care s-au jertfit pe baricadele ridicate cu braţele goale împotriva unui regim criminal a fost şi dorinţa de a nu mai trăi în minciună, adică şi de a putea scrie propria istorie. O istorie sinceră, adevărată, care să cuprindă atât faptele de vitejie, cât şi ce a fost greşit şi dezonorant în trecutul nostru. O asemenea moştenire, minunată şi tragică deopotrivă, a fost ascunsă nouă şi părinţilor noştri vreme de decenii întregi. Este vorba despre istoria evreilor români şi contribuţia lor inestimabilă la dezvoltarea ţării noastre, dar şi tragedia lor din al Doilea Război Mondial", a afirmat Iohannis, în alocuţiunea susţinută, la Palatul Cotroceni, la ceremonia publică de promulgare a legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

El a spus că moştenirea evreiască a îmbogăţit identitatea noastră, că patrimoniul evreiesc este reprezentativ pentru cultura naţională, iar viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va avea misiunea de a-l pune în valoare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Avem aici, alături de noi, pe unii dintre ultimii supravieţuitori ai Holocaustului. Mărturisitorii celui mai cumplit episod din istoria noastră recentă poartă în suflet răni adânci. Ei şi semenii lor au fost persecutaţi pentru cine sunt, ce cred şi pe cine iubesc. Generaţiile tinere nu vor înceta niciodată să se întrebe cum a fost posibil Holocaustul. De asemenea, mulţi dintre noi am încercat să înţelegem ceea ce nu poate fi înţeles. Şi astfel, în mod natural, acest muzeu va fi poate nu un răspuns, ci, cum a spus cineva, un semn de întrebare. Ce a fost şi cum a fost posibilă uciderea de bătrâni, femei şi copii, închişi în trenurile morţii de la Iaşi, asasinaţi în Basarabia şi Bucovina ori aruncaţi în pustietatea de peste Nistru?", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a spus că misiunea fundamentală a viitorului muzeu este "aceea de a ne asigura că va fi protejată şi respectată memoria tuturor celor care, cu demnitatea călcată în picioare, căzuţi pradă frigului, foametei şi bolilor, au fost torturaţi şi, în final, ucişi".

El a menţionat că, încă de la debutul mandatului său, a sprijinit acest proiect al muzeului, pentru că este unul care uneşte, nu unul care dezbină.

Iohannis a mai spus că, în calitate de fost dascăl, simte mult optimism "deoarece, împreună, clădim o instituţie care îşi propune să îi înveţe pe oameni".

"Vom învăţa împreună multe lecţii din istoria noastră, lecţii de vitejie, de curaj, dar şi lecţii despre barbarie şi tiranie. Însă cea mai importantă lecţie pe care acest muzeu o va transmite, din generaţie în generaţie, este aceea de a nu uita. Există încă în lume dictaturi, abuzuri nenumărate, oameni care mor pentru credinţa lor şi pentru ceea ce sunt. Viitorul nu trebuie să aparţină însă violenţei, puterii despotice, urii şi minciunii, ci toleranţei şi respectului faţă de semeni, indiferent de credinţa, etnia şi cultura lor", a afirmat el. 

Potrivit acestuia, statul român demonstrează consecvenţă în îndeplinirea obiectivelor care vizează recuperarea memoriei Holocaustului, consolidarea educaţiei despre Holocaust şi combaterea antisemitismului.

"Prin realizarea acestui muzeu, România apără cu tărie istoria, moştenirea şi cultura celor care au contribuit la devenirea naţiunii noastre. Veţi fi cu toţii de acord că muzeul trebuie să fie o instituţie a viitorului, un aliat al educaţiei împotriva ignoranţei, o fortăreaţă a solidarităţii şi patriotismului civic în faţa intoleranţei, antisemitismului şi discriminării.", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a susţinut că misiunea sacră a acestei instituţii va fi să afirme dreptul tuturor oamenilor de a trăi în demnitate.

"Muzeul va deschide, totodată, un nou capitol al asumării şi recunoaşterii trecutului istoric ca element fondator pentru înţelegere, progres şi pentru omagierea tuturor celor care au trudit pentru valorile României de astăzi", a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.