Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că în acest context internaţional dificil ”populismul are teren fertil pentru a manipula facil conştiinţele, iar extremismul găseşte uşor adepţi”. ”Atacurile cu caracter antisemit şi xenofob sunt intolerabile şi trebuie condamnate cu tărie şi sancţionate cu celeritate”, a transmis preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat - Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Aducem astăzi un omagiu tuturor victimelor Holocaustului, familiilor şi urmaşilor acestora, precum şi celor care şi-au riscat vieţile pentru a-i salva pe cei care au fost supuşi ororilor de neconceput din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În urmă cu 82 de ani, în ziua de 9 octombrie, autorităţile române de atunci au luat o decizie ale cărei repercusiuni tragice vor rămâne întipărite în istorie şi în memoria noastră colectivă pentru totdeauna”, a transmis preşedintele.

Potrivit lui Iohannis, ”deportarea evreilor în Transnistria a reprezentat apogeul urii şi al intoleranţei din partea statului român şi a unei părţi a cetăţenilor”.

”Atacurile la care au fost supuse comunităţile evreieşti şi lăcaşurile lor de cult, persecuţiile şi crimele comise cu barbarie împotriva evreilor sunt o mărturie incontestabilă a consecinţelor pe care le au prejudecăţile, discriminarea şi ignoranţa, o lecţie dură şi ruşinoasă, pentru a înţelege că singura garanţie pe care o avem că o asemenea dramă nu se va mai putea repeta este cunoaşterea trecutului şi cultivarea memoriei victimelor Holocaustului”, a mai arătatb şeful statului.

Acesta apreciază că supravieţuitorii acelor tragice evenimente ale istoriei ”ne-au lăsat moştenire nepreţuite lecţii de viaţă – curajul de a vorbi despre experienţele chinuitoare prin care au trecut şi puterea de a ierta şi de a-şi reconstrui vieţile, iar noi avem responsabilitatea de a transmite generaţiilor viitoare memoria acestor experienţe teribile”.

”Este misiunea de onoare a educaţiei să facă astfel încât noile generaţii să cunoască aceste mărturii şi să înţeleagă cauzele şi dimensiunea Holocaustului, precum şi impactul copleşitor al acelui negru moment istoric. Statul român a făcut un progres semnificativ în acest sens, prin introducerea, în învăţământul liceal, începând cu acest an şcolar, a disciplinei «Istoria evreilor. Holocaustul». Astfel, tinerii vor cunoaşte realitatea istorică şi vor putea înţelege mesajul supravieţuitorilor: «Niciodată încă o dată!»”, a mai transmis preşedintele.

Acesta crede că ”doar prin educaţie, tinerele generaţii pot fi motivate să adopte şi să îşi însuşească principii de viaţă şi valori democratice şi să se dezvolte într-un mediu social clădit pe toleranţă şi respectul faţă de drepturi, libertăţi şi, mai ales, faţă de demnitatea umană”.

”Ne aflăm în prezent într-un context dificil, în regiunea noastră, în Europa şi în lume. În astfel de perioade, populismul are teren fertil pentru a manipula facil conştiinţele, iar extremismul găseşte uşor adepţi. Atacurile cu caracter antisemit şi xenofob sunt intolerabile şi trebuie condamnate cu tărie şi sancţionate cu celeritate”, a mai declarat preşedintele.

Acesta afirmă că ”nu trebuie să uităm că Holocaustul a fost şi consecinţa propagării nestăvilite la timp a discursului urii, a rasismului, a xenofobiei şi a antisemitismului, pe fondul crizei economice, politice şi de securitate dintre cele Două Războaie Mondiale”.

”Autorităţile au obligaţia de a depune toate eforturile necesare pentru a preveni şi pentru a combate în mod eficient manifestările antisemite şi xenofobe, inclusiv prin sancţionarea celor care se fac responsabili de astfel de comportamente şi acţiuni. Nu trebuie să mai permitem niciodată ca România să fie locul urii şi al înjosirii fiinţei umane”, a mai transmis preşedintele.

”Fie ca memoria victimelor să rămână veşnic în inimile noastre”, a încheiat şeful statului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.