Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, la ceremonia de comemorare a centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, că în acest moment pacea este asigurată prin Uniunea Europeană şi prin eforturile fiecărei generaţii, pledând pentru unirea tuturor forţelor din societate de a contracara populismul şi demagogia. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a făcut un apel către preşedintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele politice şi cu şefii instituţiilor din ţară pentru a discuta despre viitorul României, după ce a rostit o rugăciune în care a vorbit despre greutăţile pe care le-a îndurat poporul, după ce Dumnezeu "ne-a adăpat cu vin de amorţire". Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a elogiat Armata română din Primul Război Mondial afirmând că ostaşii au săvârşit acte de eroism, reprezentând "pilde înălţătoare de bărbăţie", care vor fi amintite de generaţiile următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuţi în luptă care se odihnesc în pământul ţării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credinţă acestuia. Fie-le ţărâna uşoară! Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puţini, aliaţii  se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei României. Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi", a afirmat Iohannis, în discursul său.

CITEȘTE ȘI Oprişan îi cere lui Iohannis consultări pe tema viitorului României: Dumnezeu ne-a adăpat cu vin de amorţire, ne-a făcut să trecem clipe grele
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

Preşedintele Iohannis a menţionat profesionalismul şi sacrificiile de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor militarii români, afirmând că ei sunt continuatorii tradiţiilor de glorie ale Armatei Române din Marele Război.

CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Ostaşii au săvârşit acte de eroism, pilde înălţătoare de bărbăţie, la Mărăşeşti. Inamicul voia să ne prindă într-un cleşte uriaş

"Viitorul ţării noastre a fost salvat de eroismul Armatei, izvorât din coeziunea societăţii în jurul unui proiect pentru o Românie nu doar Unită, dar şi pentru o Românie mai democratică şi mai incluzivă. Prin angajamentul clasei sale politice pentru reforma drepturilor electorale şi sporirea drepturilor economice, România anului 1917 avea să-şi dezvolte o solidaritate socială care a fost capabilă să conducă la importantele victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, dar şi să se împotrivească ferm puternicelor tentative de bolşevizare", a mai spus Iohannis, subliniind meritul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, al Guvernului şi al politicienilor epocii, de a fi "însufleţit naţiunea prin exemplul lor de stăruinţă politică şi diplomatică".

CITEȘTE ȘI Ceremonia de comemorare a 100 de ani de la Bătălia de la Mărăşeşti s-a încheiat. Au participat aproape 5.000 de persoane

Iohannis a mai spus că evenimentele tragice ale secolului XX ne-az arătat că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, iar în actualul context Uniunea Europeană este cea care poate asigura pacea pe viitor.

"Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta şi păstrarea identităţilor naţionale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică îşi asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securităţii, prosperităţii şi solidarităţii. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!", a spus el.

Preşedintele a făcut un apel pentru unitate, ca toţi factorii de decizie să îşi unească energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare. 

"Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţă pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său. O Românie educată şi competitivă. O Românie care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorităţi sau parte a unei minorităţi", a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.