Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, în mesajul adresat Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, că este nevoie de o schimbare radicală a modului în care sunt administrate comunităţile locale din România, aceasta fiind şi calea prin care partidele şi politicienii vor putea recâştiga respectul electoratului.
”Cred că suntem cu toţii conştienţi că avem nevoie de o abordare mai serioasă în administraţia publică, indiferent că este vorba de achiziţii publice, fonduri europene sau resurse umane. Cei care au o anumită putere de decizie în structurile administraţiei încep să înţeleagă faptul că este realmente necesară o schimbare de paradigmă, mai exact conştientizarea faptului că lucrurile nu mai pot funcţiona aşa, că societatea în ansamblu se schimbă, iar dumneavoastră, în calitate de manageri, trebuie să găsiţi soluţii perfect adaptate acestor noi situaţii”, se arată în mesajul trimis de preşedintele Iohannis primarilor de municipii din România.
Preşedintele le-a cerut primarilor să acţioneze în primul rând ca manageri ai în comunităţile lor şi mai puţin ca politicieni. ”Un stat modern are nevoie de manageri, de mai multă expertiză şi seriozitate în a rezolva problemele comunităţilor. Oamenii au nevoie de lucruri concrete, au nevoie de proiecte care să le uşureze viaţa (...) Aceasta este politica pe care o aşteaptă locuitorii municipiilor din România”, crede Iohannis.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ce priveşte tema regionalizării şi a descentralizării, Iohannis a constatat că, până acum, dezbaterea a fost esenţialmente politică, fapt care a generat un impas. ”Avem nevoie să înţelegem că astfel de chestiuni nu se pot concretiza atâta timp cât la baza avem abordări şi proiecţii politicianiste, interese şi orgolii determinate strict de apartenenţa politică. Aceste subiecte au declanşat întotdeauna controverse, discuţii aprige, pentru că mai apoi să fie abandonate. Am asistat la schimbări făcute cu paşi timizi şi într-un ritm care a provocat blocaje, ori aceste subiecte trebuie abordate de cu totul altă manieră şi mai ales pregătite cu multă sudoare”, crede Klaus Iohannis.
O reformă a administraţiei ar trebui făcută în baza unui dialog la care să participe partidele politice, sindicatele, mediul de afaceri, societatea civilă.
”Cetăţenii aşteaptă lucruri simple de la dumneavoastră: ca toate structurile statului, îndeosebi cele din teritoriu, să lucreze în favoarea lor şi pentru ei, precum şi interacţiunea lor cu instituţiile să se facă într-o manieră mai simplă, iar problemele lor să fie mai rapid rezolvate. Având în vedere toate aceste năzuinţe, mizez pe colaborare între toate structurile administrative. Să fiţi convinşi că, în momentul în care cetăţenii se vor simţi mulţumiţi de cum vă faceţi treaba, partidele şi politicienii îşi vor recâştiga respectul în faţa electoratului”, a conchis Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.