Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea unei legi de aprobare a unei OUG, prin care Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să treacă în directa coordonare a MAE, şi nu a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, aşa cum a decis Executivul, pe motiv că MAE este instituţia care discută direct cu reprezentanţii Uniunii Europene.
Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii de aprobare a OUG 11/2017, care reglementează organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.
Potrivit legii, agentul guvernamental coordonează procesul de stabilire a poziţiilor naţionale şi, alături de structura specializată în contenciosul UE, întocmeşte actele şi realizează faptele necesare reprezentării juridice. Agentul guvernamental asigură legătura dintre România şi aceste două Curţi europene.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
OUG 11/2017 a stabilit că agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat şi îşi desfăşoară activitatea în directa coordonare a ministrului delegat pentru afaceri europene, măsură contestată de şeful statului.
"În raport de rolul şi funcţiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluţia legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituţional cu Agentul guvernamental este de natură să afecteze coerenţa activităţilor de realizare a poziţiilor naţionale şi de reprezentare a României în faţa instituţiilor Uniunii Europene", se arată în cererea de reexaminare.
Iohannis arată că, în prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcţionează în cadrul MAE şi are atribuţii în organizarea şi coordonarea la nivel naţional a domeniului afacerilor europene, însă, indiferent de formula guvernamentală aleasă, politica externă a statului român - inclusiv aspectele ce vizează îndeplinirea sarcinilor ce revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene - aparţine Ministerului Afacerilor Externe.
Preşedintele cere astfel revenirea la starea de fapt anterioară OUG 11, când domeniul era reglementat de OUG 96/2012, iar Agentul guvernamental era numit la propunerea ministrului afacerilor externe şi direct subordonat acestuia.
"Considerăm că acest raport de subordonare era compatibil cu competenţele Ministerului Afacerilor Externe şi contribuia la conturarea regimului juridic al instituţiei Agentului guvernamental. Faţă de atribuţiile ministrului delegat pentru afaceri europene, trecerea Agentului guvernamental în directa sa coordonare pare o soluţie de la sine înţeleasă, însă aşa cum aceasta a fost reglementată este de natură să conducă la disfuncţionalităţi în aplicare, în contextul mai cuprinzător al funcţiilor şi prerogativelor Ministerului Afacerilor Externe", mai explică preşedintele.
Cererea de reexaminare precizează că actuala soluţie decisă de Guvern necesită menţiuni exprese care să stabilească raporturile funcţionale ale Agentului guvernamental cu ministrul afacerilor externe, altfel legea este "incompletă şi neclară".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.