Candidatul PNL la Preşedinţie Nicolae Ciucă declară, într-un interviu acordat News.ro, că niciodată nu va nominaliza un premier care să fie reprezentantul unei majorităţi constituite cu PSD sau cu AUR, comentând că ”acest binom toxic PSD-AUR nu are ce să caute la guvernarea României”. El consideră că Marcel Ciolacu spune că nu îl vede în finala prezidenţială, din cauza disperării şi a faptului că acesta ”ştie că pierde”. Ciucă afirmă că principala calitate care îl califică pentru a ocupa funcţia de preşedinte al României este responsabilitatea şi îşi propune să fie un preşedinte - mediator şi apropiat de oameni. El mai spune, în interviul pentru News.ro, ce nu va face ca preşedinte, care va fi proiectul său prezidenţial, ce crede despre rolul partenerei de viaţă a preşedintelui în viaţa publică. De asemenea, Nicolae Ciucă vobeşte şi despre cazul Nordis şi despre comisia parlamentară de anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

News.ro: Care este principala calitate care credeţi că vă califică pentru a ocupa funcţia de preşedinte al României? 

Nicolae Ciucă: Responsabilitatea. 

News.ro: Şi faţă de ceilalţi candidaţi la alegerile prezenţiale, nu vedeţi această calitate şi pentru ceilalţi? 

Nicolae Ciucă:  Este vorba de ceea ce am demonstrat prin activităţile mele profesionale, prin activitatea mea ca ministru al Apărării, ca prim-ministru.Şi cred că este important să subliniem că a fi responsabil, în primul rând, înseamnă să te sacrifici pe tine şi să te ocupi de problemele care sunt, de ordin general, problemele oamenilor.

News.ro: Care este măsura din programul dumneavoastră prezidenţial la care ţineţi cel mai mult? 

Nicolae Ciucă: Eu consider că, sigur, în program sunt trecute măsuri care se referă la responsabilităţile constituţionale ale preşedintelui şi atunci m-aş opri la aceste responsabilităţi şi consider că rolul de mediator pe care trebuie să-l aibă preşedintele este cel mai important, îndeosebi în situaţia actuală, care este o situaţie destul de tumultoasă, cu provocări multiple şi de la care cetăţenii aşteaptă ca, prin acest rol, să existe o apropiere faţă de oameni, să existe o legătură directă între preşedinte şi oameni. 

News.ro: Deci asta vă doriţi, să fiţi un preşedinte mediator. 

Nicolae Ciucă: Da.

News.ro: Şi apropo de cum s-au calificat, s-au descris ceilalţi candidaţi la dezbaterea de la Digi 24, Elena Lasconi a zis că vrea să fie un preşedinte implicat şi fiecare a folosit câte un atribut. Dumneavoastră cum v-aţi descrie? Preşedinte mediator? 

Nicolae Ciucă: Şi apropiat de oameni.

News.ro: Mediator şi apropiat de oameni.

Nicolae Ciucă: Da.

News.ro: Care va fi prima decizie pe care o veţi lua la aparatul Cotroceni?

Nicolae Ciucă: Va trebui să iau decizia de nominalizare a unui premier. Şi atunci mă voi orienta, în funcţie de votul românilor, la care este construcţia politică şi de acolo nominalizarea unui premier.

News.ro: Şi aici se deschide o întrebare foarte complicată, care de fapt a măcinat scena politică după fiecare rundă de alegeri, cel puţin la parlamentare. Dacă PSD termină pe primul loc la parlamentare, nominalizaţi un premier din partea PSD sau încercaţi să construiţi o majoritate de dreapta?

Nicolae Ciucă: Este nevoie să construim o majoritate.

News.ro: Majoritate sau majoritate de dreapta?

Nicolae Ciucă: O majoritate de dreapta.

News.ro:  Că se poate construi şi o majoritate cu PSD sau cu AUR

Nicolae Ciucă: Niciodată nu voi nominaliza un premier care să fie reprezentantul acestei majorităţi.  Acest binom toxic PSD-AUR nu are ce să caute la guvernarea României.

News.ro: Dar e posibil să nominalizaţi un premier de la PSD, care să facă o majoritate cu PNL şi cu alte partide?

Nicolae Ciucă: Eu cred în votul românilor, în raţiunea lor şi atunci vom avea un premier de dreapta.

News.ro: Dar e posibil să nominalizaţi, de exemplu, un premier de la USR, pe modelul Elena Lasconi, care l-a propus pe Ilie Bolojan?

Nicolae Ciucă: Eu am spus de fiecare dată că voi nominaliza un premier de la Partidul Naţional Liberal pentru că sunt realist şi văd care este forţa politică a Partidului Naţional Liberal.. Aici este opţiunea mea şi o voi susţine. Dacă la nivelul partidelor, după ce constituie o coaliţie, vom vedea că se iveşte o altă propunere, voi respecta propunerea coaliţiei de dreapta.

News.ro: Spuneţi-mi care e portretul robot al premierului pe care vi l-aţi dori? 

Nicolae Ciucă: Ilie Bolojan.

News.ro: Ilie Bolojan, deci direct nume fără însuşiri.

Nicolae Ciucă: Da.

News.ro:  Vi-l doriţi premier pe Ilie Bolojan? Şi preşedinte al PNL vi-l doriţi tot pe Ilie Bolojan? 

Nicolae Ciucă: Aici decide partidul.

News.ro: De obicei decide preşedintele ales.

Nicolae Ciucă: Aţi văzut că de multe ori s-a folosit în această perioadă  asocierea între profesia mea de militar şi poziţia de lider de partid. Să ştiţi că am vrut să le demonstrez că un militar a înţeles, înţelege şi va înţelege permanent democraţia  şi am procedat în aşa fel încât am lăsat la latitudinea filialelor, la latitudinea forurilor de conducere ale partidului să vină cu propunerele cele mai nimerite,  care să fie votate în forurile de decizie ale partidului. 

News.ro: Deci veţi lăsa o competiţie deschisă pentru şefia PNL dacă ajungeţi la Palatul Cotroceni?

Nicolae Ciucă: Cu certitudine.

News.ro: Nu veţi nominaliza pe cineva? Nu veţi pune mâna să binecuvântaţi pe cineva, cum se întâmplă? Cum a făcut domnul Traian Băsescu, cum a făcut şi domnul Klaus Iohanns?

Nicolae Ciucă: Nu am calitatea aceasta de a pune mâna. Alţii da.

News.ro: Depinde în ce sens acum interpretaţi această expresie, a pune mâna. Domnule Ciucă, în 2014 proiectul prezidenţial a fost România Educată. Vă întreb, care-i proiectul dumneavoastră? Cum s-ar nomi proiectul?

Nicolae Ciucă: România Prosperă şi Sigură.

News.ro: România Prosperă şi Sigură. 

Nicolae Ciucă: Da. Pentru că v-am spus mai devreme, m-aţi întrebat ce vor oamenii şi v-am spus că oamenii vor venituri mai mari, vor să trăiască mai bine. Nu putem să venim doar cu sloganuri de campanie.  Trebuie să privim realitatea şi cum putem să ajungem acolo. Trebuie să facem investiţii, trebuie să dezvoltăm economia, trebuie să avem locuri de muncă mai bine plătite. Asta înseamnă venituri mai mari la bugetul de stat şi de aici construcţiile necesare prin care să putem să ne îndreptăm către oameni cu tot ceea ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii, a serviciilor, a legăturii directe dintre cetăţean şi administraţie. 

News.ro: Aţi spus că vreţi să fiţi un preşedinte mediator şi apropiat de oamenişi v-aş întreba ce aţi vrea să împrumutaţi, între ghilimele, de la foştii preşedinţi. E vreo calitate la care vă gândiţi când vă vin în cap numele Constantinescu, Băsescu, Iohannis, Iliescu?

Nicolae Ciucă: Sincer, nu m-am gândit la chestiunea aceasta. De regulă nu merg după modele, după stereotipii. Le spuneam şi colegilor mei în armată să nu facă din experienţe proprii reguli şi principii.  Ca atare, dacă eu nu fac din propriile mele experienţe reguli şi principii, cu atât mai puţin mă uit la ale altora.

News.ro: Ce nu veţi face ca preşedinte?

Nicolae Ciucă: Ce nu voi face ca preşedinte? Asta este o întrebare foarte bună. Nu voi face ceea ce se crede în momentul de faţă şi se percepe despre un preşedinte.  Şi să vă spun despre ce este vorba! Le-am promis tuturor, pentru că asta mi-au zis oamenii. Şi asta chiar nu voi face. Nu mă voi izola. Pentru că toţi cei cu care m-am întâlnit mi-au zis: ”Da' mai veniţi aici sau veniţi doar în campanie?”. Şi le-am spus: ”Oameni buni, de câte ori am venit aici?”. Pentru că doar în acest an am trecut prin fiecare judeţ de 3 ori, de 4 ori, în unele judeţe şi de 5-6 ori. Voi fi alături de oameni. Voi fi alături de administraţia locală. Pentru că, ştiţi care este chestiunea? Vă spun cât se poate de sincer. Oamenii nu se aşteaptă ca preşedintele, când se duce acolo, să le dea ceva, să le ofere ceva. 

News.ro: Să-i asculte.

Nicolae Ciucă: Să le dea recunoştinţa lui pentru ceea ce face acolo. Să le strângă mâna, să- ia de după gât şi să facă cu ei 2-3 paşi, să le asculte vorbele. Asta aşteaptă oamenii.  Vă spun, asta am simţit-o în fiecare dintre activităţile pe care le-am avut în teritoriu.

News.ro: Sincer vorbind acum, consideraţi că preşedintele Klaus Iohannis termină mandatul izolat la Palatul Cotroceni? 

Nicolae Ciucă: Eu cred că aici, oricât de mult ne-am pronunţat noi în momentul de faţă, suntem sub această emoţie a campaniei. Şi aşa cum fiecare dintre preşedinţi au avut suporterii lor şi după ce nu au mai fost, acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul preşedintelui Iohannis.  Are hardcore-ul...  Are un nucleu dur care în continuare îl sprijin, deci nu poate să fie izolat.

News.ro: Credeţi că partenera preşedintelui, în cazul dumneavoastră, trebuie să fie prezentă în viaţa publică?

Nicolae Ciucă: Să facem o diferenţă! Nu e vorba de parteneră, este soţia mea.

News.ro: Soţie, da, în sensul acesta.

Nicolae Ciucă: Soţia mea şi familia mea a fost cât se poate de retrasă şi au văzut...  Soţia şi-a văzut de treburile casnice, eu mi-am văzut de atribuţiile mele. În continuare vom avea aceeaşi abordare, nu ne schimbăm. Nu ne mai putem schimba.

News.ro: Dar să ştiţi că soţia a făcut o prestaţie foarte bună. A făcut o prestaţie foarte bun la acea dezbatere de la Antena 3. A fost foarte dezinvoltă, aşa, pentru o persoană care apare pentru prima dată în public.

Nicolae Ciucă: Pentru că aşa este ea. Aşa este.E mamă, e bunică, e vecină, e... 

News.ro: E pregătită să fie şi primă doamnă? 

Nicolae Ciucă: Nu cred că există o şcoală. Cum nu există o şcoală pentru preşedinte, nu există o şcoală nici pentru o astfel de atribuţie. Şi va fi la fel de onestă şi la fel de neimplicată, cum a fost şi până acum.

News.ro: Deci îi vedeţi mai degrabă un rol în umbră, nu în prim plan.

Nicolae Ciucă: Sigur că da.

News.ro: Ce circumstanţe v-ar determina să participaţi la o şedinţă de guvern?

Nicolae Ciucă: Sunt circumstanţele legate de atribuţiile de bază ale preşedintelui. Şi anume problemele legate de diplomaţie şi securitate.

News.ro: Atât. Deci pe aceste subiecte...

Nicolae Ciucă: Sigur că da.

News.ro: Şi luaţi în calcul să vă duceţi. şi dacă apar problemele legate de, cum am spus, rolul de mediere?

Nicolae Ciucă: Când e nevoie să mediem, mergem până la capăt. Astfel încât să mediem ceea ce societatea cere. Pentru că oamenii cer chestiunile astea. De aici văd eu rolul de mediator al preşedintelui.

News.ro: Să nu apară nişte elefanţi în încăpere, ca în timpul mandatului domnului Grindeanu, dacă vă mai amintiţi, cu Klaus Iohannis la acea şedinţă de guvern.

Nicolae Ciucă: Acum, ştiţi cum este. Sunt situaţii şi situaţii. Iar pentru cei care participă la acea activitate în încăpere, este important să vadă elefantul.

News.ro: Dar vă propuneţi să mergeţi la şedinţele de guvern? Adică să aveţi un rol activ în colaborarea cu guvernul?

Nicolae Ciucă: Dacă este cazul, da.  Doar dacă este cazul.

News.ro: De ce credeţi că Marcel Ciolacu nu vă vede în finala prezidenţială?  Aşa a spus zilele trecute, că Nicolae Ciucă nu va intra în finala prezidenţială şi nici George Simion nu va intra în finala prezidenţială.

Nicolae Ciucă: Din disperare.

News.ro:  Adică nu vă vrea în finala prezidenţială?

Nicolae Ciucă: Nu mă vrea, pentru că ştie că pierde.

News.ro: Sunteţi sigur că dacă intraţi cu Ciolacu îl bateţi?

Nicolae Ciucă: Absolut.

News.ro: Pe ce vă bazaţi?

Nicolae Ciucă: Ştiţi ce vreau să vă spun?  L-aş ruga pe Marcel Ciolacu şi toţi cei care au urzit acest plan de ducere a lui George Simion în turul 2 cu Marcel Ciolacu să se gândească foarte serios, pentru că nu mai este scenariul din 2000 Ion Iliescu-Vadim Tudor, George Simion nu este Vadim Tudor şi eu sunt ferm convins că George Simion ar avea alt rezultat.

News.ro:L-ar bate George Simon pe Marcel Ciolacu?

Nicolae Ciucă: Este foarte posibil.

News.ro: Pe ce vă bazaţi de fapt? Că oamenii nu mai sunt dispuşi să voteze răul cel mai mic,  cum au făcut în 2000?

Nicolae Ciucă: Exact. Deci ar fi o palmă practic pentru întreaga casă politică. Pentru tot ceea ce s-a întâmplat.

News.ro: Ultima întrebare, domnule Ciucă, pe scandalul legat de Nordis. L-aţi acuzat pe Marcel Ciolacu că a minţit, aţi aşteptat  sau aţi spus că aşteptaţi să vină cu dovezile, însă veţi face şi paşi concreţi, lucruri concrete, spre exemplu să sesizaţi procurorii, ANI, instituţiile statului?

Nicolae Ciucă: Ceea ce am făcut în acest moment,am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai celor păgubiţi în cazul Nordis. După ce am stat de vorbă cu ei, am înţeles că este vorba de o suveică de înşelătorie mai complicată şi mai amplă decât cea de la FNI.

News.ro: La această suveică a participat şi PSD, din Parlament?

Nicolae Ciucă: La această suveică apare numele doamnei Vicol, apare numele soţului domniei sale şi atunci despre asta vorbim. Ceea ce am făcut a fost ca astăzi, la ora 15, să convoc BPR-ul, să deciidă constituirea efectivă a comisiei şi pe baza rezultatelor comisiei, cum s-a procedat de fiecare dată, vom sesiza instituţiile competente.

News.ro: Deci luaţi în calcul sesizarea unor instituţii.  Credeţi că vor mai apărea şi alte dovezi în legătură cu Ciolacu şi Nordis?

Nicolae Ciucă: Eu nu vreau să mă antepronunţ. Ceea ce am auzit de la oamenii cu care m-am văzut este absolut înfricoşător. Este incredibil. Adică sunt spaţii de locuit, garsoniere, apartamente şi aşa mai departe, vândute de două ori, de trei ori. Oamenii şi-au pierdut banii. Şi sunt oameni care au venit cu încredere. Sunt oameni, sunt cetăţeni români, sunt cetăţeni din diaspora, sunt cetăţeni străini care au intrat în această păcăleală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.