Candidatul PSD la Preşedinţie, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că îl califică pentru fotoliul de la Cotroceni faptul că este ”un om echilibrat şi capabil să lucreze în echipă, fără orgolii inutile”. Întrebat ce ar ”împrumuta” de la foştii şefi de stat, Ciolacu menţionează empatia lui Ion Iliescu faţă de problemele românilor şi că vrea să fie un preşedinte empatic. El reafirmă că ”România trebuie să aibă în continuare o guvernare de coaliţie, alcătuită între cele mai mari partide ale ţării, PSD şi PNL” şi îşi doreşte ”un premier care să fi probat deja performanţă administrativă, (...) care să fie un lider politic respectat atât în comunitatea sa, cât şi în formaţiunea sa politică”. Ciolacu ironizează faptul că Mircea Geoană vrea să fie un preşedinte ”implacabil”. ”Cred că mai degrabă impalpabil”, comentează candidatul PSD la Preşedinţie. În interviu, Marcel Ciolacu oferă explicaţii în cazul acuzaţiilor privind călătoria sa la bordul unui avion privat închiriat de compania Nordis şi anunţă că va face publice documente care atestă că şi-a plătit deplasarea, vorbeşte despre măsura din programul său prezidenţial la care ţine cel mai mult, despre prima sa decizie ca preşedinte şi despre ce nu va face în calitate de şef al statului, dar şi despre rolul pe care crede că trebuie să îl joace partenera de viaţă a preşedintelui ţării, şi spune pe cine ar vota dacă ar fi doar alegător, nu şi competitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciolacu, despre răspunsurile date în scandalul Nordis: Poate nu am fost foarte inspirat, eram tot timpul în grabă, dar adevărul e acesta - nu am fost în vacanţă pe banii altora/Am toate facturile şi chitanţele achitate cu cardul personal şi le fac publice

News.ro: Care este principala calitate care vă califică pentru funcţia de preşedinte al României?

Marcel Ciolacu: Sunt un om echilibrat şi capabil să lucreze în echipă, fără orgolii inutile, cu orice profesionist, indiferent de opţiunea sa politică, pentru binele ţării şi al românilor.

Sunt un om care, în cariera sa, a luat-o de jos şi a trecut prin toate palierele administrative, de la consilier local, viceprimar, prefect, parlamentar, viceprim-ministru, preşedinte al Camerei Deputaţilor, premier. Am acumulat o experienţă administrativă importantă şi cunosc în amănunt toate hăţişurile administraţiei româneşti, aşadar ştiu exact ce trebuie eliminat pentru a face o reformă de care România  are mare nevoie.

Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa activităţii politice. Am început la filiala de tineret de la Buzău, am fost vicepreşedinte la nivel local, apoi lider al filialei şi apoi m-am mutat, practic, la Bucureşti, devenind lider de grup, vicepremier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi lider al PSD. În toate aceste funcţii şi etape din viaţa mea politică, am pus dialogul în centrul activităţii mele. Am reuşit să depăşesc obstacole politice şi să găsesc căi de a colabora inclusiv cu competitorii politici, atunci când interesele ţării o cereau. Am încercat permanent să evit conflictele, pentru că românii s-au săturat de scandaluri. Am vrut să mă concentrez pe soluţii pentru a rezolva problemele românilor.

Şi cred că de asta are acum nevoie România, după 20 de ani de preşedinţi de dreapta care au generat tensiuni sociale, au provocat conflicte între românii de dreapta şi cei de stânga, între cei din urban şi cei din rural, între tineri şi bătrâni, între cei din ţară şi cei din diaspora.

După 20 de ani, este nevoie de un preşedinte care să unească! Un lider care să fie permanent alături de români şi să-i protejeze atunci când le este mai rău, să le ofere energia de a merge mai departe, către o viaţă mai bună, să-i motiveze să dea tot ce are mai bun această naţiune şi să se bată cu demnitate pentru drepturile lor!

News.ro:  Care este măsura din programul dvs prezidenţial la care ţineţi cel mai mult?

Marcel Ciolacu: Reindustralizarea ţării reprezintă, de departe, cea mai importantă măsură din programul meu. Şi vă spun că, pretutindeni unde am fost în ţară şi cu oricine am vorbit  - tineri şi bătrâni, angajaţi sau antreprenori, femei sau bărbaţi – toţi mi-au spus acelaşi lucru: România are nevoie de uzine şi fabrici noi, are nevoie să producă masiv pe plan local de la mărfuri agroalimentare, îngrăşăminte, medicamente, materiale de construcţii, autoturisme şi până la baterii şi panouri solare sau chiar semiconductori.

Doar aşa putem deveni cu adevărat o economie puternică, o ţară care să conteze la masa deciziile europene. Şi de aceea am alocat miliarde de euro acestui Program de Reindustrializare a Ţării, cu măsuri concrete atât pentru investitorii locali, cât şi pentru a atrage noi corporaţii străine pe proiecte de sute de milioane de euro fiecare.

News.ro: Care va fi prima decizie pe care o veţi lua ca preşedinte?

Marcel Ciolacu: Îmi doresc să promulg, ca preşedinte al României, bugetul pe anul 2025. Ca toată lumea să aibă siguranţa că intrăm în noul an cu un buget clar, astfel încât toate investiţiile actuale să fie continuate fără sincope. Iar ca premier, voi face tot posibilul să existe un buget aprobat până în ultima zi de funcţionare a actualului Parlament, adică pe 22 decembrie.

News.ro: Aveţi in plan un proiect de tip ”Romania educată”? Cum se va numi? În ce domeniu?

Marcel Ciolacu: Avem un proiect naţional pe zona educaţiei pentru a soluţiona cea mai importantă problemă cu care se confruntă de ani buni economia noastră, deficitul de forţă de muncă. Este un proiect început deja, cu un buget iniţial de 1 miliard de euro, dezvoltat în parteneriat cu autorităţile locale, pentru a crea la nivel naţional un sistem de învăţământ dual care să asigure forţa de muncă necesară. Acesta a fost şi motivul pentru care am suplimentat fondurile alocate prin PNRR, pentru a putea finanţa toate cele 29 de proiecte declarate eligibile pentru dezvoltarea consorţiilor regionale de învăţământ dual.

Şi sunt sigur că, în acest fel putem dezvolta învăţământul dual la început în toţi marii poli de dezvoltare economică ai ţării, care vor fi şi primii capabili să treacă şi la nivelul următor, cel în care absolvenţii de colegii tehnice îşi continuă studiile la facultate.

Mai mult, vreau să venim cu ceva în plus care sper să ajute mult antreprenorii. Să creştem rata de angajare în rândul tinerilor printr-o serie de facilităţi atât pentru tineri, cât şi pentru angajatori.

News.ro: Ce aţi ”împrumuta” de la foştii şefi de stat? Din această perspectivă, ce NU veţi face ca preşedinte?

Marcel Ciolacu: Din păcate, de la ultimii doi preşedinţi ai României nu prea am ce împrumuta. De la Ion Iliescu, cu siguranţă pot lua empatia sa profundă pentru problemele românilor obişnuiţi. Asta am de gând să fac, să merg permanent şi pretutindeni prin ţară, să fiu alături de români. Să aflu care le sunt problemele, nu să fac exerciţii de imagine cum a făcut Băsescu sau să o ţin într-un concediu exotic perpetuu, ca Iohannis.

Iar în privinţa a ceea ce sigur nu voi face, vă spun că nu voi încălca niciodată Constituţia României şi nu voi încălca ce au decis românii la vot, prin înţelegeri subterane.

News.ro: Care credeţi că e formula ideală de guvernare? Care e „portretul - robot” al premierului pe care vi-l doriţi?

Marcel Ciolacu: Cred că România trebuie să aibă în continuare o guvernare de coaliţie, alcătuită între cele mai mari partide ale ţării, PSD şi PNL. O guvernare bazată pe stabilitate şi valorile democratice europene care să reprezinte un cordon sanitar împotriva populismului extremist. Acesta a fost, de altfel, mandatul dat de români la alegerile locale şi europarlamentare, unde alianţa PSD-PNL a luat peste 51% dintre voturi. Cred că, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, lucrurile vor fi mult mai clare. Şi cred că votul românilor îi va face pe toţi liderii politici responsabili ai dreptei să constate că principala ţintă este să dăm ţării o guvernare responsabilă, blocând accesul formaţiunilor extremiste la putere.

Îmi doresc un premier care să fi probat deja performanţă administrativă, care să fi arătat deja că are proiecte majore realizate pe bani europeni, care să fie un lider politic respectat atât în comunitatea sa, cât şi în formaţiunea sa politică. O spun din nou, am credinţa că puterea trebuie împărţită  şi asta înseamnă că sunt gata să lucrez cu un om de dreapta serios, responsabil şi echilibrat, un om care are o viziune clară asupra traseului modernizării României. Şi există asemenea oameni în politica românească!

News.ro: Credeţi că partenerul/partenera preşedintelui trebuie să fie prezent in viaţa publică?

Marcel Ciolacu: Nu cred că aceasta este o prioritate pentru români. Consider că cel mai potrivit pentru soţia preşedintelui României este o prezenţă  cât mai discretă în viaţa publică.

 News.ro: Ce circumstanţe v-ar determina sa participaţi la o şedinţă de Guvern?

Marcel Ciolacu: Nu cred că este vorba de circumstanţe, ci este vorba de ceea ce prevede legislaţia. Conform articolului 87 din Constituţie, preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea prim-ministrului, în alte situaţii. Iar Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Deci, aceste prevederi îmi oferă ocazia să particip cu regularitate la şedinţele Executivului, având în vedere că marile priorităţi ale ţării din următorii ani sunt legate de finalizarea PNRR, adică de îndeplinirea unor reforme fundamentale, de aderarea la OCDE, de reconstrucţia Ucrainei.

Evident, dacă se vor întâmpla situaţii neprevăzute generate de evenimente naturale majore, voi discuta cu premierul şi vom stabili împreună când şi dacă este cazul să particip şi să prezidez şedinţele Guvernului.

Nu intenţionez să mă amestec în treburile premierului şi ale echipei guvernamentale, ci vreau să fiu un partener onest care ajută Guvernul să-şi îndeplinească obiectivele pentru a face bine românilor.

News.ro: În scandalul Nordis, vi se reproşează că mai întâi aţi negat că aţi fost la Nisa, pentru ca apoi să admiteţi că aţi fost, dar cu avion de linie, pentru ca în final să spuneţi că aţi fost cu avion privat, dar ca v-aţi plătit călătoria. De ce această succesiune şi de ce nu aţi spus de la inceput care e situaţia?

CITEȘTE ȘI Ciolacu, despre răspunsurile date în scandalul Nordis: Poate nu am fost foarte inspirat, eram tot timpul în grabă, dar adevărul e acesta - nu am fost în vacanţă pe banii altora/Am toate facturile şi chitanţele achitate cu cardul personal şi le fac publice

Marcel Ciolacu: Am reacţionat ca un politician aflat contracronometru, între deplasări externe – în ultimele două săptămâni au fost vizite la Paris, Londra, Bruxelles şi zilele acestea la Budapesta – care a răspuns direct – printre alte mii de mesaje de tot felul – şi la întrebările celor care au realizat investigaţia.  

Poate că nu am fost foarte inspirat în a răspunde, fiindcă eram tot timpul în grabă, dar adevărul este acesta: nu am fost nicăieri în vacanţă pe banii altora, mi-am plătit întotdeauna deplasările din banii personali. Asta spre deosebire de lideri politici care au tocat zeci de milioane de euro pe vizite exotice din care s-au întors cu mâna goală. Şi alţii care şi-au pus sute de panouri, tot pe milioane de euro din bani publici, în toată ţara, pe o carte de care a râs întreaga ţară. Şi apoi au mai plătit alte milioane ca o echipă să scrie la repezeală o carte, fiindcă nu exista nimic şi să o tipărească pentru a o ascunde în sediul de partid!

Sunt competitori politici care nu au ce să le arate românilor şi îmi atacă familia, faptul că am vrut să îi ofer un cadou fiului meu şi am fost cu el la o cursă de automobilism. Mi-am plătit această deplasare, am toate facturile şi chitanţele achitate cu cardul personal şi le fac publice ca să le demonstrez că nu am nimic de ascuns!

Sunt convins că românii s-au săturat de asemenea scandaluri şi că aşteaptă de la cei angrenaţi în cursa electorală nu lovituri sub centură, ci soluţii concrete la marile probleme ale românilor. Eu am un program solid cu măsuri concrete, pe domenii prioritare. Sper ca, în săptămânile viitoare, înaintea alegerilor parlamentare şi a turului doi la prezidenţiale, să ne concentrăm în dezbaterea publică pe asemenea teme importante pentru viaţa oamenilor.

News.ro: Contracandidatii, întrebaţi ce tip ce preşedinte vor fi: Geoană - implacabil, Lasconi - implicat, Simion - energic, Kelemen Hunor - proactiv, Diaconescu - prezent. Credeti ca li se potrivesc aceste titulaturi? Dvs cum ii vedeti? Ce fel de presedinte vă propuneţi să fiţi?

Marcel Ciolacu: Cred că dl Geoană a vrut să spună orice altceva în afară de implacabil, cred că a fost un accident de tipul ”La mulţi ani, Majestate!”. Cred că mai degrabă impalpabil, adică ceva imposibili de ţinut în mână, un fel de pulbere care ţi se scurge printre degete. Asta a fost senzaţia mea, că îl asculţi vorbind, pare că le zice bine, dar nu rămâne nimic în urma sa.

La ceilalţi pot fi de acord cu acele calificative. Cât despre mine, vreau să fiu un preşedinte empatic. Un preşedinte pe care românii să ştie că pot conta, mai ales la greu, dar şi la bine. Un lider capabil să mangâie sau să îmbrăţişeze la durere şi să îşi exprime bucuria când este cazul, pentru o mare izbândă a unui român sau a ţării. Eu vreau să fiu un preşedinte pentru toţi românii, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta.

News.ro: Presupunând că nu atţ fi competitor electoral, ci doar alegător, pe care dintre contracandidaţi l-aţi vota?

Marcel Ciolacu: Cred că, până acum, cel mai echilibrat candidat este dl Kelemen Hunor.  Şi am văzut că nu doar eu consider aşa, ci sunt foarte mulţi analişti şi comentatori de marcă de aceeaşi părere.

Nu e deloc surprinzător, pentru că eu îl cunosc bine pe domnul Hunor, este un partener pe care te poţi baza mereu, serios, responsabil şi mereu pozitiv.

(PRECIZARE: Interviul, solicitat în urmă cu o zi în contextul materialelor similare realizate de News.ro cu principalii competitori la alegerile prezidenţiale, a fost acordat în scris, Marcel Ciolacu invocând agenda încărcată)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.