Fostul şef al campaniei PSD pentru prezidenţialele din 2009, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marţi, în comisia de anchetă, că este de părere că alegerile au fost fraudate, pentru că au fost secţii în care au votat peste 1.050 de persoane în 14 ore, ceea ce el consideră a fi imposibil. Întrebat de ce nu a fost contestat acest lucru la vremea încheierii proceselor verbale, Hrebenciuc a dat vina pe "oboseala" reprezentanţilor PSD din secţii.
Viorel Hrebenciuc a relatat în cadrul audierilor că în ultima săptămână de dinaintea alegerilor prezidenţiale Mircea Geoană avea în sondaje 54%, în timp ce Traian Băsescu avea 46%, însemnând un plus de 600.000 de voturi pentru PSD. El a indicat, indirect, că lucrurile s-au schimbat după ultima dezbatere televizată, în cadrul căreia Geoană a fost pus în faţa informaţiilor privind vizita sa la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
"A urmat episodul cunoscut din ziua de joi - nu intru în amănunte - fapt care a dus ca în turul doi să vină la vot cu circa 800.000 de alegători mai mult decât în turul I, lucru care nu este prea uzual în alegeri (...) Ultimul sondaj pe care l-am avut, cu circa 12.000 de intervievaţi, ceea înseamnă sub 1,5% marjă de eroare, de sâmbătă seara, deci dinaintea zilei de duminica, avea scorul 51.5% la 48,5% pentru Geoană. Doar 1,5%; e clar că ne-a alarmat", a povestit Hrebenciuc.
El a fost întrerupt de deputaţii şi senatorii care au dorit să ştie ce casă de sondare a făcut pentru PSD un sondaj cu 12.000 de persoane, un număr de patru ori mai mare decât sondajele obişnuite şi, mai ales, care să fi fost procesat atât de repede.
"Îmi păstrez sursele", a fost primul răspuns al lui Hrebenciuc, însă preşedintele Comisiei, Mihai Fifor, a insistat ca el să răspundă. Fostul deputat a spus atunci că nu îşi aminteşte. "Mă mai şi înşală (memoria – n.r.)", a spus el.
Subiectul a reapărut în cursul audierilor de peste o oră, Hrebenciuc insistând iritat că nu reţine numele celor care au făcut sondajul.
"Am spus că nu-mi amintesc. (...) Telefonic nu e greu (de realizat - n.r.). (...) V-am spus că nu îmi amintesc şi cu asta am închis subiectul. (...) Nu ştiu ce relevanţă are pentru anchetă (...) Deci nu îmi amintesc. Punct", au fost răspunsurile lui Hrebenciuc, la insistenţele parlamentarilor.
El a explicat în faţa comisiei că este de părere că alegerile au fost fraudate pentru că fizic nu se putea vota în multe secţii în ritmul în care s-a votat. Fostul şef de campanie al lui Geoană a spus că, potrivit simulărilor şi calculelor de la acea vreme, cu două ştampile şi două cabine de vot, într-o secţie de votare puteau vota cel mult 1.050 de persoane în 14 ore (între ora 07.00 şi 21.00) şi de aceea Legea electorală a prevăzut ca o secţie să servească unui maximum de 2.000 de persoane, în ideea că prezenţa la vot este în medie de 50%.
"Concret pot spune că am suspiciunea că au fost fraudate alegerile", a spus el.
"De aici începe discuţia serioasă. 1.050, în contextul în care toate alegerile se desfăşoară non-stop, fără niciun fel de pauză, fără alte chestiuni, scandaluri şi aşa mai departe.(...) La Gara de Nord, unde a fost o coadă imensă, au votat 730 de oameni. A mai fost o secţie de vot care a fost arătat foarte mult în ziua respectivă - la Facultatea de Drept, la Universitate - au votat în jur de 950 de oameni acolo", a spus Hrebenciuc.
El a spus că a avut o "surpriză" când a văzut listele din diaspora. Potrivit acestuia, "surpriza" sa a fost că prima secţie "mult discutată" de la Paris avea 3.785 de alegători, aceasta în contextul în care în diaspora alegătorii mai trebuiau să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că n-au mai votat în altă secţie. "Deci tot în cele în 4 minute includem şi aceasta declaraţie, fără niciun fel de problemă. Dar nu numai Parisul este problema (...) În Irlanda - secţie de vot au votat 2.342 de oameni. Şi în Anglia sunt două secţii de vot care peste 2.000 de alegători, restul sunt cifre normale (...) De la Anglia trecem la Spania şi vedem că sunt peste 10 secţii de vot în care au votat peste 2.300 de oameni, deci dublu decât ar fi fost normal", a spus el.
Hrebenciuc a adăugat că impresia sa că alegerile au fost fraudate a pornit din momentul în care a început să numere secţiile de vot cu peste 1.050 de votanţi, oprindu-se când a ajuns la numărul 70, reprezentând cam 70.000 de voturi, dintre care 80% în favoarea lui Traian Băsescu.
Întrebat de ce PSD nu a contestat la vremea respectivă această stare de fapt şi a semnat procesele de verbale, deşi aveau semne de întrebare cu privire la prezenţă şi ritmul de vot, Hrebenciuc a dat vina pe "oboseala" reprezentanţilor PSD. "Ştiţi foarte bine ce înseamnă o secţie de vot, cât de obosiţi sunt oamenii, stând de dimineaţa până seara", a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.