Directorul SRI Eduard Hellvig afirmă că viitorul României vine cu oportunităţi şi cu riscuri, riscurile cele mai importante ţinând de polarizare şi blocajul involuntar în trecut, el a remarcat că suntem din ce în ce mai polarizaţi în societate, iar polarizarea, ca şi extremismul sau populismul, este un mare risc. În ceea ce priveşte naţionalismul, el consideră că nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci şi ”un tip de instinct pe care să-l aibă şi cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendinţa greşită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiţii”.
Viitorul României vine cu oportunităţi şi cu riscuri. Iar riscurile cele mai importante ţin de polarizare şi blocajul involuntar în trecut. Traversăm o perioadă dificilă, dar nu suntem singuri în această situaţie. Prin aceleaşi crize trec şi statele democratice din Occident, iar soluţiile le vom găsi împreună. Avem mare nevoie să reconstruim încrederea între oamenii care vor în mod cinstit o Românie care să funcţioneze la fel de bine ca cele mai de succes democraţii occidentale. Suntem din ce în ce mai polarizaţi în societate, iar polarizarea, ca şi extremismul sau populismul, este un mare risc. Polarizarea este folosită de cei care îşi doresc o Românie coruptă şi instabilă. Tentaţia soluţiilor extreme este întotdeauna mare în epoci dificile. Validarea rapidă, explicaţiile facile, spectacolul gratuit fac parte din arsenalul celor care vor să destabilizeze o societate care încă nu are încredere în ea însăşi”, a afirmat Hellvig.
El consideră că antidotul este concentrarea pe muncă, pe construcţie, pe rezultate şi recursul permanent la valori, pentru că în acest fel, echilibrul devine antidotul extremismelor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Una din provocările prezentului se referă la discuţia despre identitate. Despre cine suntem, ca oameni dar şi ca popor, şi despre cât de mândri suntem în legătură cu identitatea noastră. Nu vreau să vă dau lecţii, şi vă rog să luaţi frazele următoare drept gânduri pe care vi le transmite un absolvent de ştiinţe politice. Creşteţi deja într-o societate în care se construieşte o teză falsă, a unei dispute artificiale între identitatea naţională şi cea europeană sau globală. Identitatea noastră naţională este un motiv de mândrie la fel ca şi apartenenţa la o societate deschisă, tolerantă şi preocupată de drepturi globale. Pentru că ambele sunt cele care ne diferenţiază de societăţile în care nu sunt posibile alegerile libere, egalitatea în faţa legii, libertăţile economice sau libertatea de mişcare pe care astăzi le considerăm fireşti. În această lume, naţionalismul nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci şi un tip de instinct pe care să-l aibă şi cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendinţa greşită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiţii”, le-a spus el studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.