Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a anunţat, cu privire la propunerea legislativă prin care ar putea fi interceptate conversaţiile pe WhatsApp, Telegram, că va fi propus un amendament prin care să fie eliminată prevederea legată de interceptarea comunicaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Dezbaterea legitimă pe Codul Comunicaţiilor din spaţiul public a fost concentrată pe ideea că textul votat de Camera Deputaţilor, intrat în Comisiile din Senat - Cameră decizională - lărgeşte mult spectrul de acţiuni de interceptări şi acces, pe care CPP nu le prevede. Legea are multe părţi bune, este o transpunere a unei directive necesare, dar la Senat merită îmbunătăţită. Vom propune un amendament la art. 10 indice 2, prin care soluţia legislativă de interceptare a comunicaţiilor să fie eliminată din Proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 (Codul european al comunicaţiilor). Vom prezenta amendamentul tuturor liderilor de grup din Senat, pentru a putea semna şi susţine modificarea articolului care a generat controversa publică menţionată, într-o formă mai clară, mai bună”, a scris Alina Gorghiu, joi pe Facebook.
 
Senatoarea PNL a mai spus că nu doreşte ca această lege să întârzie în a fi adoptată de către Parlament.
 
„Nu vreau să întârziem adoptarea legii, dar consider absolut necesară această modificare. Orice prevedere legată de interceptarea legală a comunicaţiilor este inclusă în codificarea penală. E păcat să lăsăm un articol scris neclar să umbrească un Cod al comunicaţiilor necesar şi bun!”, a conchis Gorghiu.
 
Florin Cîţu a afirmat, întrebat vinerea trecută, despre proiectul de lege care ar permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp, Messenger, Skype sau Telegram, aflat în procedură legislativă la Senat, for decizional pe propunerea legislativă, că este vorba de Codul comunicaţiilor şi este necesar proiectul pentru a demara licitaţiile 5G.
 
Chestionat despre acest amendament care ar introduce posibilitatea unor astfel interceptări, fostul premier a răspuns: Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este un aviz foarte important. În Parlamentul României, dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate”.
 
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), singurul partid care a votat împotriva interceptării conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal, a solicitat senatorilor să nu voteze proiectul de lege promovat de Florin Cîţu, arată un comunicat de presă al formaţiunii.
 
Propunerea legislativă prevede următoarele:
 
„Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;

c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice”, arată proiectul de lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.