Preşedintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, în judeţul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă şi vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poieneşti.
George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care în luna ianuarie au ieşit în stradă pentru dreptul lor la supravieţuire, potrivit unui comunicat oficial.
”S-a spus din ianuarie până acum că produsele din Ucraina au încetat să vină în ţară. Nimic mai fals. România produce oficial 12.000 de tone de miere în fiecare an. De la începutul anului până acum, din Ucraina, a venit miere în cantitate de 42.000 de tone. (...) Fără a considera agricultura românească şi securitatea alimentară a populaţiei o problemă de siguranţă naţională, nu vom ieşi din situaţia actuală”, a declarat liderul AUR.
Preşedintele AUR a subliniat că investiţiile în infrastructură critică şi investiţiile în irigaţii au fost stopate în România cu mici excepţii, arătând că ce are de făcut AUR la guvernare este infrastructură critică, „să dăm undiţe, nu peşti”.
Acesta a atras atenţia că degeaba avem producţie de struguri, de prune, de mere şi alte produse, dacă nu le putem comercializa. Mai mult, a menţionat că un obiectiv al Planului Simion este acela de a asigura 50 de unităţi regionale de preluare, sortare, depozitare şi investiţiile în mini-fabrici de prelucrare.
George Simion a vorbit şi despre fenomenul de land grabbing.
„Acest fenomen trebuie stopat. Noi propunem un moratoriu pentru vânzarea de păduri şi de teren agricol în România şi propunem ca nimeni care nu are reşedinţă timp de 10 ani în România să nu poată cumpăra pământ”, a adăugat George Simion.
Un alt subiect abordat de preşedintele AUR a fost şi cel al pestei micilor rumegătoare. „Importăm cel puţin 70% din carnea de porc, aşa o să ajungem să facem şi cu carnea de oaie, pentru că în zilele acestea sectorul zootehnic ovin este pus la pământ de o pestă inventată. (...) Eram al doilea exportator de oaie în viu şi o lege promovată de nişte organizaţii ecologiste a intrat în Parlament, spunând că este o cruzime să exportăm animale în viu, e o cruzime ce facem cu săracele oiţe şi ar trebui să oprim exportul în viu. N-a trecut legea, dar a fost puternic promovată de Greenpeace şi de alte organizaţii finanţate din Australia şi din Noua Zeelandă. Voiau locul nostru pe piaţă în Orientul Mijlociu”, a spus liderul AUR.
Preşedintele AUR a precizat că statul român astăzi sprijină nişte speculanţi şi mulţi dintre primari sunt implicaţi în această schemă de deturnare de fonduri. „Primarii şi alţi băieţi deştepţi se fac proprietari pe pajişti, se fac proprietari pe pământul comunităţilor, iau subvenţie şi nu produc nimic. Avem o mare problemă la APIA şi avem o mare problemă cu felul în care astăzi se acordă subvenţii pentru că felul în care se acordă este şi moartea agriculturii româneşti. Soluţia stă în unire, soluţia stă în unirea micilor producători, în cooperative şi în implicarea statului de a ajuta producătorii să vândă în marile lanţuri de magazin. Cum? Legislativ. Cum? Sprijinind şi antreprenorii români care, pe modelul de bune practici din zona de bricolaj, pot organiza astfel de centre comerciale”, a conchis liderul AUR.
Sorin Chelmu, profesor universitar, cu o vastă experienţă în domeniul agricol, a declarat că hrana alături de apă şi de energie sunt priorităţile zero al omenirii în următorii 30 de ani. „România este o ţară meteodependentă. Este clar, ne-a demonstrat tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Din păcate, în momentul de faţă, sistemul de irigaţii din România este total depăşit. Dacă vreţi, din punctul meu de vedere, ar trebui regândit, restructurat de la bază, întreg sistemul de irigaţii, iar soluţii există. Avem potenţialul şi trebuie să ştim să gestionăm apa, din păcate astăzi în continuare udăm pământul şi nu plantăm, facem o risipă de apă. Va trebui să ştim să ne gestionăm resursele, astfel încât să nu avem probleme”, a spus acesta.
Dragoş Apostol, doctor inginer horticol, fermier, specialist în strategii şi programe de investiţii naţionale şi europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat că, începând cu anul 2000 şi până în prezent, se constată, la nivelul întregii ţări, că politica pe care noi o adoptăm în agricultură este strict legată de politica agricolă comună, cu foarte puţină influenţă din partea fermierilor, din partea agriculturii reale din România, care să pună o amprentă de autenticitate pe programele de finanţare.
Acesta a subliniat că fondurile europene pentru agricultură trebuie să aibă la rândul lor o strategie foarte clară de stimulare a anumitor zone, sectoare, care ne interesează, unde suntem deficitari. „Ori acest lucru nu se întâmplă. Există sistemul acesta de-a valma, cu plăţile la hectar şi cu nişte top-up-uri pentru anumite tipuri de culturi. Doar atât
. Toată paradigma asta, dacă ar fi schimbată, banii aceştia, miliardele acestea de euro pe care Uniunea Europeană le alocă pentru România, ar putea să genereze, la nivelul agriculturii româneşti, mult mai multă plus valoare şi mai mulţi bani în buzunarele fermierilor. Am văzut, de-a lungul timpului, o sumedenie de strategii de dezvoltare a agriculturii româneşti. Mi se pare că strategia AUR este, în momentul de faţă, cea mai directă şi aplicată, simplă şi uşor de înţeles”, a afirmat Dragoş Apostol.
Ovidiu Piticari, crescător de animale din judeţul Suceava, a spus că îşi doreşte ca George Simion şi AUR să rezolve problema subvenţiilor şi pentru tinerii fermieri, şi pentru oamenii care sunt de bună credinţă şi să se verifice exact ce se face cu aceste subvenţii.
„Nu iau subvenţii pentru teren şi îmi fac gater sau altceva. (...) Munţii noştri se împăduresc cu vegetaţie forestieră nedorită. Nu mai lucrează nimeni terenul, rămân grădinile de lângă casă necosite şi neutilizate. E un mare păcat. Numai în mâna guvernanţilor stă viitorul nostru şi succesul nostru şi siguranţa alimentară a ţării”, a declarat crescătorul sucevean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.