Secretarul generaj adjunct al NATO Mircea Geoană a precizat, întrebat despre declaraţia de vineri a ministrului german al Apărării potrivit căreia NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea aderării Ucrainei la NATO, că aliaţii din Est insistă să fie un calendar precis pentru aderarea Ucrainei, iar alţi aliaţi propun un mecanism de apropiere de Alianţă, în termenii practici. El a adus în discuţie şi elementele propuse de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg miniştrilor de externe din NATO de a elimina dintre procedurile folosite anterior în etapele de extindere a NATO care au fost aplicat Finlandei şi Suediei.
„Ne pregătim pentru un summit important la Vilnius (11 - 12 iulie - n.r.). Liderii noştri vor decide la Vilnius o nouă etapă în relaţia politică şi de cooperare militară între NATO şi Ucraina. Nu pot anticipa astăzi care este zona de compromis, unde se vor întâlni cele două curente importante din NATO. Aliaţii în principal din Est insistă pentru un calendar precis pentru invitarea Ucrainei să adere la NATO, alţi aliaţi propun, în schimb, un mecanism de apropiere reală, în termeni practici ai Ucrainei de către noi. Vom avea, sperăm, lucrăm în fiecare zi pentru ca preşedintele Zelenski să vină pentru prima dată în cadrul unui consiliu NATO - Ucraina ca un egal, în ordine alfabetică şi nu ca un invitat în capul mesei”, a afirmat Mircea Geoană, întrebat vineri la Digi 24 Întrebat despre declaraţia recentă a ministrului german al Apărării potrivit căreia NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea aderării Ucrainei la NATO.
Ne gândim în acelaşi timp la elemente pe care secretarul general le-a propus miniştrilor de externe din NATO pentru a elimina câteva dintre procedurile care au fost folosite, de exemplu, în etape anterioare de lărgire a NATO dar care n-au fost aplicate Finlandei şi Suediei din acest punct de vedere. Suntem încrezători că vom veni cu sprijin coerent şi consistent. Locul Ucrainei este în familia democraţiilor euro-atlantice, aşa cum locul Republicii Moldova şi al Georgiei este în familia europeană sau euro-atlantică, după ce decid aceste ţări. Vreau să fim cu toţii foarte încrezători că vom continua să susţinem Ucraina, pentru că susţinându-i pe ucraineni ne susţinem propriile noastre interese.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...