Partidul Forţa Dreptei a depus, joi, o solicitare la Avocatul Poporului prin care îi cere ca, în temeiul prerogativelor sale legale, să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă, formaţiunea prezintă şi motivele pentru care solicită acest lucru Avocatului Poporului: 

„- supra-impozitării contractelor part-time, situaţie în care se încalcă dreptul constituţional la muncă drept garantat prin art. 41, alin. (1) din Constituţia României, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuţia angajatorului, va putea induce, situaţii de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaţilor. Persoanele care nu-şi pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu uşurinţă un loc de muncă. Totodată, se încalcă şi principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale şi principiul egalităţii în faţa legii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

- reglementării activităţii microîntreprinderilor şi regimul fiscal aplicabil acestora – se îngrădeşte dreptul de a avea acces liber la desfăşurarea unei activităţi economice respectiv la libera iniţiativă, drepturi garantate de art. 45 din Constituţia României. La fel ca restul societăţilor private, şi microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-şi organiza activitatea după cum consideră că îşi atinge mai bine obiectivele.ţ

- impozitării veniturilor din activităţi independente şi a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, situaţie în care se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, garantat de art. 16, alin. (1) din Constituţia României precum şi principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale (art. 56, alin. (2)). Contribuţiile de asigurări sociale şi cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcţie de veniturile efectiv încasate, nu în funcţie de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă”.

Sursa citată mai susţine că ordonanţa Guvernului a fost emisă cu nesocotirea interdicţiei constituţionale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum şi cu încălcarea vădită a prevederilor Constituţiei care fac referire la faptul ca prin ordonanţe nu pot fi afectate îndatoririle cetăţenilor.

„Guvernul, în disperarea lui de a face rost de bani la buget, a călcat Constituţia în picioare, lovindu-i, din nou pe cei care muncesc, pe cei care au iniţiativa şi cei care dispun de bunurile lor”, conchide sursa amintită.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.