Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a depus, marţi seară, jurământul pentru cel de-al doilea mandat de edil, alături de noii consilieri locali. Fritz a vorbit despre autonomia strategică şi despre colaborarea cu CJ Timis si a cerut ca autorităţile locale să preia de la Ministerul Transporturilor Aeroportul Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc, marţi seară, la Cinema Timiş din Timişoara.

Dintre cei 27 de consilieri locali, 26 au depus jurământul, cel de-al 27-lea, Roberto Sebastian David (USR), urmând să depună şi el jurământul după ce mandatul îi va fi validat de Judecătoria Timişoara. El întră în CLT, după ce Dominic Fritz, care a candidat de pe prima poziţie pentru Consiliul Local, s-a retras.

”Vreau să mulţumesc cetăţenilor Timişoarei pentru acest vot de încredere şi sunt foarte conştient că rezultatul alegerilor nu este o răsplată pentru primul meu mandat, ci este un nou avans se încredere pe care l-am primit pentru următorii 4 ani”, şi-a început discursul Dominic Fritz.

El a subliniat importanţa colaborării Primăriei Timişoara cu Consiliul Judeţean Timiş, apoi a trecut în revistă investiţiile principale ale Primăriei Timişoara, a spus că municipalitatea ar trebui să ajungă un jucător pe piaţa imobiliară şi a propus preluarea Aeroportului Timişoara de la Ministerul Transporturilor, prin cumpărarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea.

Dominic Fritz a vorbit şi despre autonomie strategică.

”Pentru mine, autonomie strategică nu înseamnă izolare sau că nu mai avem aşteptări de la Bucureşti, ci că suntem conştienţi de propriile noastre forţe, că le putem coagula şi să le ducem într-o singură direcţie. Că nu mai suntem obiecte ale unei politici naţionale, ci că acţionăm şi dincolo de limitele obişnuite ale unei administraţii ori ale unui oraş. Să identificăm o lărgire a spaţiului nostru că oraş, să investim în educaţie nu doar în clădiri, ci şi în directori să-i stimulăm să îmbunătăţească performanţele elevilor, Asta pentru mine înseamnă să devenim un jucător şi pe piaţă imobiliară, să ne gândim pentru ce fel de clădiri merită să exercităm dreptul de preemţiune, în anumite instituţii unde nu suntem la masă, cum e Aeroportul Timişoara, să cumpărăm acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea. Să ne bazăm mai mult pe forţa noastră”, a mai afirmat primarul Timişoarei.

Întrebat cum ar putea face asta când patrimoniul oraşului nu este nici inventariat şi nici întreţinut, Dominic Fritz a făcut trimitere la o analiză riguroasă a imobilelor care nu mai sunt de folos Timişoarei, respectiv a obiectivelor în care trebuie investit.

”Un motiv de ce momentan patrimoniul Timişoarei nu e gestionat cum trebuie e pentru că e extrem de fragmentat, că avem multe clădiri în care poate mai deţinem un apartament sau o jumătate de apartament şi avem altele în care, dacă am mai deţine unul, să ne ocupăm de clădirea întreagă. Această pasivitate nu ne ajută, trebuie să ieşim din pasavitate. Asta înseamnă o analiză clară a ce imobile nu sunt de folos pentru noi şi trebuie valorificate şi care altele sunt de folos pentru oraş şi trebuie să le cumpărăm. Nu exclud nici preluări de lucrări, e important să analizăm care e varianta cu care el are şanse de succes. În unele cazuri va fi că altcineva să finanţeze şi să lucreze, cum e la CNI, în altele, cum e la radiala vest (reamenajarea unui ulevard- n.r) unde vom obţine finanţare de la CNAIR şi să ne ocupăm noi de lucrări”, a adăugat Dominic Fritz.

Primul viceprimar va fi ales în 19 noiembrie, în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Local, ce va fi convocat de către Dominic Fritz. Cel de-al doilea va fi investit cel mai probabil abia după încheierea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.