Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a deputatului independent Gabriel Plăiaşu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit DNA, inculpatul Matei Constantin-Mihai, în calitate de şef al Centrului Local Târgovişte din cadrul A.P.I.A., la instigarea inculpatului Plăiaşu Gabriel, în calitate de lider local al unui partid politic şi deputat în Parlamentul României, l-ar fi ajutat pe inculpatul Stelea Ştefan precum şi pe alte persoane să obţină fonduri europene, deşi cunoştea că aceştia nu îndeplineau condiţiile legale.
”Prin aceste demersuri, inculpaţii ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum de 41.646 lei, această sumă fiindu-i remisă ulterior inculpatului Plăiaşu Gabriel”, afirmă DNA.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În comunicat se mai precizează că inculpatul Plăiaşu Gabriel, în calitate de deputat în Parlamentul României şi membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, în perioada 2010 – 2011, profitând de poziţia sa politică şi de relaţiile personale, prin intermediul inculpatului Matei Constantin Mihai, ar fi creat un mecanism de fraudare a fondurilor europene acordate de A.P.I.A. Dâmboviţa în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă în care ar fi capacitat în special susţinători ai partidului, sumele astfel obţinute fiindu-i remise în totalitate de aceştia.
”Astfel, inculpatul Plăiaşu Gabriel în cadrul unor întâlniri restrânse, desfăşurate în perioada 20.04.2010 – 23.12.2011 în diferite locaţii din municipiul Târgovişte, la care participau oameni de încredere, membri din teritoriu ai partidului respectiv, în baza datelor pe care le deţinea cu privire la acordarea fondurilor europene în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă, i-ar fi determinat pe aceştia, fie să folosească înscrisuri false în baza cărora să solicite la A.P.I.A. acordarea de subvenţii în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă (în cazul fermierului Stelea Ştefan şi a altor persoane), fie să proceseze cererile de plată (în cazul şefului Centrului Local Târgovişte al A.P.I.A – inculpatul Matei Constantin – Mihai), astfel încât respectivele cereri depuse de persoanele menţionate să fie aprobate, deşi acestea nu îndeplineau cerinţele legale şi conţineau date nereale”, mai afirmă anchetatorii.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva celor trei inculpaţi.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.