Rectori ai Universităţilor de Medicină şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au avut, joi, o serie de dispute în cadrul dezbaterii din Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor pe tema OUG 79 privind depolitizarea managementului din spitale. Dacă cei din urmă au susţinut că ordonanţă aduce „competenţă şi transparenţă” în sistemul sanitar din România, primii au fost de părere că actul normativ este „neavenit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei ”Dăruieşte Viaţa”, a afirmat că OUG 79 vorbeşte despre competenţă şi transparenţă, lucruri absolut necesare în sistemul sanitar din România.

„Aş vrea să spun două lucruri foarte importante pentru care eu şi Asociaţia Dăruieşte Viaţa o susţinem, acelea legate de transparenţă. Această ordonanţă aduce transparenţă în alegerea managerilor de spitale şi aş putea să dau un exemplu concret la acest moment. Cel mai mare spital din România este condus de un manager interimar, probabil desemnat direct de ministrul Sănătăţii fără nicun criteriu de transparenţă, fără concurs şi evident fără a afla nimic despre competenţa doamnei manager de a conduce cel mai mare spital din România”, a precizat ea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Uscatu a mai spus că OUG 79 vorbeşte şi despre competenţă.

„Competenţă în comisiile de specialitate, aceste comisii sunt plătite în baza eficienţei (...). Eficienţa este foarte importantă atât în comisii, cât şi în managementul spitalelor şi competenţa de asemenea. Această ordonanţă aducea aceste lucruri în sistemul sanitar, absolut esenţiale”, a completat preşedintele asociaţiei ”Dăruieşte Viaţa”.

Livică Fătu, avocatul Colegiului Medicilor din România, a declarat, la rândul său, că „transparenţa este bună pentru că acţionează ca un anticorp în ceea ce priveşte exercitarea puterii”.

„Transparenţa nu este o dovadă de slăbiciune, este o dovadă de putere. Numai oamenii puternici pot să-şi asume deciziile lor şi pot fi transparenţi”, a completat el.

Avocatul a susţinut, în cadrul dezbaterii, că degeaba OUG 79 rezolvă probleme, dacă este neconstituţională.

„Degeaba avem o lege bună, o ordonanţă perfectă care rezolvă probleme. Degeaba rezolvă probleme dacă în final ea este neconstituţională. Care este utilitatea? Niciuna. Pierdere de timp, cheltuială de energie, încărcarea instanţelor de judecată. Revenind la OUG 79, voi arăta ce nu este în regulă cu această ordonanţă. În primul rând, nu este în regulă procesul elaborării şi adoptării ei. Eu spun că nu a fost respectată legea în ceea ce priveşte procesul de elaborare”, a afirmat Livică Fătu.

Avocatul a subliniat faptul că OUG 79 este neconstituţională, „dincolo de oportunitatea şi soluţiile pe care le oferă”.

Rectorul Universităţii de Medicină din Iaşi, Viorel Scripcariu, a afirmat că rectorii nu au fost consultaţi cu privire la OUG 79.

„Niciunul dintre rectorii din sală nu pot să confirme că au fost consultaţi cu această ordonanţă. Aşa cum au spus şi domnii profesori aici, activitatea didactică nu poate să fie segregată de activitatea medicală într-o clinică universitară. Eu vă spun activitatea din teren şi vă spun că, după ordonanţa de urgenţă, noi am constatat deja în spitalele mari din Iaşi o tendinţă a conducerii spitalelor în a se depărta de activitatea comună pe care au avut-o împreună atâţia ani de zile. Recent, la concursurile avute la un spital din Iaşi (...). Universitatea nu a fost solicitată în a nominaliza un cadru didactic care să facă parte din comisia de concurs”, a susţinut el.

La rândul său, şeful Clinicii de chirurgie de la Spitalul de urgenţă ”Floreasca”, Mircea Beuran, a declarat că lumea medicală nu poate fi separată în academică şi neacademică.

„Cred că va trebui să înţelegem că nu putem să separăm lumea medicală în două, cea academică şi cea neacademică. Lucrul acesta poate reprezintă un anumit interes. Lumea academică învaţă mai mult, participă mai mult, dezbate mai mult, este cea care cunoaşte noutăţile. Devii mai repede expert”, a subliniat el.

Beuran a făcut referire, fără a-l numi, la tatăl fostului ministru Vlad Voiculescu care nu s-a tratat la un medic rezident.

„În spitalele clinice, directorul medical poate fi un cadru didactic. Poate fi şi un asistent universitar. Aici se tot pisează pe profesori. Încep să ne deranjeze profesorii, înţeleg, în lumea aceasta medicală, dar vă spun că există în sală un om care a avut un tată sau are un tata şi nu s-a dus la doctorul rezident sau la medicul specialist cu vechime de cinci ani. A fost sunat conferenţiarul, profesorul, şeful de secţie. Asta vizavi de cum vorbim şi cum gândim şi ce scriem pe hârtie”, a spus Mircea Beuran.

Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de medicină Carol Davila, a afirmat că „desfiinţarea rolului universităţilor în spitalele clinice duce la bulversarea sistemului de învăţământ”.

„Medicii nu apar peste noapte, au nevoie de pregătire. (...) Reducerea rolului şi, practic, desfiinţarea rolului universităţilor în spitalele clinice duce la bulversarea sistemului de învăţământ, pentru că nu pot să-mi dau seama cum un medic specialist sau un asistent universitar poate fi şeful profesorului lui, aşa ceva nu cred că se poate întâmpla", a precizat rectorul UMF Carol Davila.

Ioanel Sinescu a ţinut să precizeze că OUG 79 este „neavenită”.

„Directorul medical este cel care promovează în spitalul clinic procesul de învăţământ prefigurat de universitatea de medicină care patronează spitalul respectiv prin furnizarea de educaţie medicală atât studenţilor, cât şi rezidenţilor şi medicilor care învaţă supraspecializare, cât şi asistenţă medicală. Iată motivul pentru care cred că este neavenită pe aceste secvenţe cel puţin ordonanţa de urgenţă care a fost dată”, a conchis rectorul UMF Carol Davila. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.