Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice. iniţiativa legislativă vizează ca protecţia infrastructurilor critice naţionale să constituie componentă a securităţii naţionale. Legea merge la promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2010.
Astfel, iniţiativa legislativă vizează ca protecţia infrastructurilor critice naţionale să constituie componentă a securităţii naţionale.
Totodată, este urmărită introducerea unor norme juridice menite să contribuie la asigurarea securităţii infrastructurilor critice naţionale/europene prin crearea cadrului legal necesar pentru ca proprietarilor/operatorilor/administratorilor de infrastructuri critice naţionale/europene (ICN/ICE) să li se permită accesul la elementele de infrastructură critică naţională/europeană, în scopul realizării mentenanţei acestora sau pentru remedierea unor disfuncţionalităţi intervenite în funcţionare.
De asemenea, este preconizată introducerea unor norme prin care se prevede acordarea de despăgubiri pentru eventuale prejudicii cauzate pe timpul desfăşurării intervenţiilor pentru realizarea mentenanţei sau pentru remedierea unor disfunctionalităţi.
„Protecţia infrastructurilor critice naţionale constituie componentă a securităţii naţionale. Persoanele fizice sau juridice de drept public sau privat care deţin, cu orice titlu, terenuri, construcţii sau instalaţii tehnologice, în perimetrul cărora sunt amplasate sau instalate elemente de ICN/ICE, au obligaţia să permită necondiţionat accesul personalului specializat de la nivelul proprietarului/operatorului/administnatorului de ICN/ICE, în vederea remedierii disfuncţionalităţilor sau realizării mentenanţei sistemelor”, precizează proiectul adoptat, marţi, de către deputaţi.
De asemenea, pentru pagubele cauzate pe timpul desfăşurării intervenţiilor prevăzute Ia alin.(l), proprietarii/operatorii/administratorii de ICN/ICE au obligaţia de a plăti celor îndreptăţiţi contravaloarea expertizelor, precum şi cuantumul despăgubirilor stabilite de către evaluatori autorizaţi, în termen de 60 de zile de la data definitivării expertizei, mai arată sursa citată.
„La încheierea oricăror acte privind înstrăinarea prin vânzare - cumpărare, precum şi prin orice altă modalitate, a unor elemente de ICN/ICE sau a unor obiective ce deţin calitatea de ICN/ICE (infrastructuri critice naţionale/europene - n.r.), având capital de stat sau mixt, proprietarii/ operatorii/ administratorii respectivi au obligaţia să solicite, cu 60 de zile înainte, prin intermediul autorităţii publice responsabile avizul de conformitate al CSAT, cu excepţia, subsectoarelor «bănci”» şi «trezorerie şi sisteme de plăţi» din cadrul sectorului «financiar - bancar», a căror activitate este reglementată prin legi speciale”, mai indică iniţiativa legislativă.
Votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.