Departamentul de Luptă Antifraudă face precizări în cazul Dan Barna, afirmând că una dintre acţiunile de control vizând proiectele cu fonduri europene în care acesta a fost implicat a fost declanşată anterior anchetei Rise Project şi respinge categoric ”orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public”, afirmând că şeful Departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acţiunea de control referitoare la proiectul „Punţi comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice. Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obişnuit în activitatea instituţiei”, anunţă instituţia.

Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acţiuni de control şi are drept scop evaluarea primară a informaţiilor sesizate şi analiza necesităţii deschiderii unei acţiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfăşoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 ”Atât în etapa verificărilor preliminare, cât şi în etapa acţiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului şi dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent. Acţiunile de control se desfăşoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum şi a garanţiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie recunoscute în cadrul procesului penal”, menîionează DLAF.

 De asemenea, Departamentul subliniază că deşi este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, instituţia beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice şi acţionează ca atare, iar şeful Departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea şi desfăşurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.  

”DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public şi reasigură opinia publică şi partenerii săi, naţionali sau europeni, de respectarea legii şi a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuţiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România”, susţine Departamentul de Luptă Antifraudă.

Preşedintele USR Dan Barna, candidat la Preşedinţie, a cerut ca Departamentul de Luptă Antifraudă să trimită la DNA documentele referitoare la proiectele cu fonduri europene în care a fost implicat şi despre care a relatat Rise Project, spunând că are mai mare încredere în DNA, decât în DLAF, aflat în coordonarea directă a contracandidatei sale, Viorica Dăncilă.

Departamentul de Luptă Antifraudă a anunţat joi că face verificări în legătură cu trei proiecte pe fonduri europene în care este implicat Dan Barna, informaţia regăsindu-se într-un răspuns transmis jurnaliştilor de la Rise Project, care au făcut o investigaţie pe acest subiect.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) afirmă, într-un răspuns transmis Rise Project că ”desfăşoară o acţiune de control” vizând proiectul ”Punţi Comunitare”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba.

De asemenea, DLAF face verificări preliminare cu privire la proiectele “SES-am Deschide-te”, tot cu CJ Alba beneficiar şi  “Biblioteca Bunelor Practici”, beneficiar Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, fondaată de Dan Barna,

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.