Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, spune că nu l-ar angaja consilier la Cotroceni pe fostul şef al statului, Traian Băsescu, pe motiv că a fost declarat de instanţă colaborator al Securităţii. În plus, un fost preşedinte nu poate coborî la rangul de consilier prezidenţial, susţine Daniel Funeriu, care mai afirmă că Traian Băsescu este ”o voce care trebuie ascultată” şi e ”un om care a demonstrat că vrea binele României”. Daniel Funeriu a fost consilier prezidenţial în al doilea mandat al preşedintelui Traian Băsescu şi, ulterior, a fost unul dintre fondatorii PMP, partidul creat cu sprijinul fostului preşedinte.
Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă îl va lua consilier pe Traian Băsescu în cazul în care va fi ales preşedinte.
”Nu! Are decizie de colaborator al Securităţii. Atenţie! Cred că Traian Băsescu are foarte multă competenţă şi cred că este o voce care trebuie ascultată şi cred că este un om care a demonstrat că vrea binele României. Însă sunt două aspecte aici. Nu poţi să iei un fost preşedinte consilier, pentru că nu chemi la 8 dimineaţa un fost preşedinte: ”Hai la masa de consiliu, vezi că ai întârziat!”. Nu poţi să faci asta. Fac o mică paranteză. Idolul meu în viaţă a fost Ivan Patzaichin. Când am fost ministrul Educaţiei şi Sportului, mulţi mi-au spus: ”Ia-l consilier pe Patzaichin!”. Cum să-ţi iei idolul consilier? Să-i spui Ivan Patzaichin, fie iertat: ”Hai la şedinţă!”. Nu!. Deci nu poţi să-ţi iei un preşedinte consilier. Poţi, eventual, să te consulţi cu el. Iar, cu tot regretul, spun faptul că Traian Băsescu are această condamnare. Ştiţi, politica operează şi cu simboluri. Nu cred că, la nivel de simbol, este sănătos pentru o instituţie prezidenţială să... Dar, sigur, te poţi consulta”, a explicat Daniel Funeriu, la Prima TV.
Daniel Funeriu, de profesie chimist, cercetător în mari centre universitare din Franţa, SUA şi Japonia, s-a întors în România la mijlocul anilor 2000. A candidat la alegerile europarlamentare din 2007 pe lista PLD, partid desprins din PNL sub conducerea lui Theodor Stolojan. Nu a fost ales direct, dar a ajuns totuşi în Parlamentul European în decembrie 2008, pentru o jumătate de an, pe un rest de mandat. PLD a fuzionat apoi cu PD, iar Daniel Funeriu se înscrie în noul PDL, partidul patronat politic de Traian Băsescu. După alegerile prezidenţiale din decembrie 2009, câştigate de Traian Băsescu, Daniel Funeriu a fost numit ministru al Educaţiei în Guvernul Boc.
A rezistat în funcţie până în februarie 2012, când premierul Emil Boc a demisionat la presiunea protestelor de stradă. Guvernul Boc tăiase salariile bugetarilor, ca urmare a crizei financiare care lovise România. Ulterior, Traian Băsescu l-a numit pe Daniel Funeriu consilier prezidenţial în domeniul educaţiei. Pe final de mandat, Traian Băsescu a rupt relaţia cu PDL şi a creat un nou partid politic: PMP. În vara anului 2014, Daniel Funeriu a candidat pentru şefia PMP, însă a fost învins de Elena Udrea, favorita preşedintelui. Întrebat, peste ani, dacă se dezice de Traian Băsescu, Daniel Funeriu a răspuns: ”Observ în viaţa politică oameni care, aşa cum zicea Traian Băsescu, lingeau clanţa Cotroceniului şi acum sunt mari anti-băsişti. Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.