Vicepremierul Dan Barna afirmă că eliminarea aşa-numitelor pensii speciale ale parlamentarilor are un impactul bugetar "relativ redus", însă este importantă "tocmai ca mesaj şi credibilitate". El declară că în cursul acestui an va fi "rezolvat subiectul pensiilor speciale". El susţine adoptarea de legi pentru fiecare categorie de astfel de venituri, arătând că unele pensii speciale pot fi eliminate, iar pentru altele soluţia este impozitarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Dacă noi, parlamentarii, nu am fi început cu noi, să ne tăiem pensiile speciale, evident că nu aveam nicio legitimitate morală să le spunem celorlalte categorii de beneficiari de pensii speciale că respectivele pensii speciale trebuie unele eliminate, altele impozitate, după cum sunt deciziile CCR. Deci era important şi ca simbolistică şi ca şi credibilitate a mesajului că da, subiectul pensiilor speciale trebuie rezolvat şi va fi rezolvat anul acesta, este un obiectiv al coaliţiei, agreat în coaliţie şi în ultimele şedinţe din fiecare lună, după cum bine ştiţi”, a declarat Dan Barna, marţi seară, la Digi 24. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vicepremierul consideră că trebuie discutate aceste venituri pe categorii. 
 
"Soluţia corectă este ca pentru fiecare categorie să ai câte o lege distinctă, care să respecte cadrul legislativ şi cadrul normativ şi deciziile Curţii Constituţionale, pentru că unele pensii speciale pot fi eliminate şi să se revină la criteriul de contributivitate. Altele, datorită deciziilor Curţii Constituţionale, aşa cum sunt ele astăzi - bune, proaste, alea sunt - nu pot fi eliminate şi pentru acelea mecanismul impozitării va fi probabil formula despre care vorbim”, a explicat Dan Barna.
 
El a arătat că are cunoscuţi care îi spun "cu jenă asumată" că pensiile de care beneficiază după ce au lucrat în diverse domenii ale sistemului bugetar sunt "mult mai mari" decât salariile pe care le-au primit cât timp au fost în activitate.
 
În ceea ce priveşte sporurile din sistemul bugetar, Barna a reafirmat că viitoarea lege a salarizării va veni cu o nouă schemă şi grilă de salarizare în care să nu mai existe "discrepanţe uriaşe" între salariile bugetarilor. 
 
"Sporurile acelea vor dispărea, anul acesta, prin reforma şi legea salarizării, care lege va clarifica toată structura salariilor”, a adăugat vicepremierul Dan Barna. 
 
Întrebat dacă în urma adoptării unei noi legi privind salarizarea veniturile bugetarilor vor scădea, Barna a răspuns că obiectivul Guvernului nu este scăderea veniturilor bugetarilor, ci stabilirea unor salarii "juste" în raport cu complexitatea fiecărui loc de muncă. El susţine că vor pleca din sistem persoanele care "trec, semnează condica şi nu fac nimic".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.