CSAT a analizat, joi, evoluţiile recente privind agresiunea Rusiei în Ucraina, arătând că ultimele escaladări constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internaţional. În cadrul şedinţei s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul Aliaţilor în cadrul NATO.
”Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Preşedintele României, Klaus Iohannis. O primă temă abordată a fost cea referitoare la evoluţiile recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv ultimele escaladări, care constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internaţional de către Federaţia Rusă”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
În cadrul şedinţei, a fost analizat impactul acestora asupra securităţii regionale la Marea Neagră, cu implicaţii semnificative în plan european şi euroatlantic, şi s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul Aliaţilor în cadrul NATO, se precizează în comunicat.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Totodată, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat opţiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente şi consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
”În cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate oportunităţile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi provocările cu care se confruntă în contextul acţiunilor hibride ale Federaţiei Ruse şi al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei. Sunt provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României şi a partenerilor Chişinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat”, arată comunicatul oficial.
Potrivit CSAT, ”aceste ameninţări şi riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicaţii şi pentru România”.
”De aceea, obiectivul principal de politică externă al ţării noastre în raport cu Republica Moldova este susţinerea şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor şi a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat. Revalidarea constantă, în mod amplificat în ultimii ani, a poziţiei României de susţinător principal al Republicii Moldova, de furnizor de asistenţă şi soluţii concrete (de la gaze la energie electrică, păcură, resurse umane, consultanţă) şi de principală voce care promovează agenda europeană a Moldovei creează cele mai favorabile premise pentru întărirea Parteneriatului Strategic”, mai arată CSAT.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.