Liderul USR PLUS Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, cere Ministerului Culturii demiterea imediată a managerului Operei Iaşi, Beatrice Rancea, şi organizarea unui concurs corect la instituţia de cultură ieşeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cosette Chichirău afirmă, într-o postare pe Facebook, că "după 14 luni de luptă cu mafia Rancea, artiştii abuzaţi şi familiile acestora merită o gură de aer, un strop de normalitate şi de bun simţ în această instituţie acaparată complet de grupul infracţional condus de Beatrice Rancea".

Totodată, liderul USR PLUS Iaşi, Cosette Chichirău, cere Ministrului Culturii demiterea cu celeritate a managerului Rancea, precum şi a grupului său de susţinere, "oameni puşi cu mâna pe funcţii fără legătură cu pregătirea lor şi plătiţi din bani publici în schimbul devotamentului faţă de manager”.

Cosette Chichirău consideră că Opera Naţională ieşeană este un simbol al Iaşului Cultural, iar concedierea abuzivă a artiştilor, risipa banilor publici, falsificarea documentelor oficiale şi recompensarea unor oameni fideli din jurul managerului nu trebuie să existe în nicio instituţie publică din România.

De asemenea, liderul USR PLUS se pronunţă pentru organizarea unui concurs corect la Opera Naţională Iaşi, la care să aibă şansa să participe toţi specialiştii în management cultural din Iaşi.

"Avem oameni de cultură care pot conduce Opera Naţională ieşeană şi pot pune în valoare instituţia şi artiştii aşa cum merită. Iaşiul nu are nevoie de “detaşări” din exterior pentru a conduce Opera, cu atât mai mult de manageri care au fost anterior alungaţi din fruntea Operei altor oraşe! Aceşti oameni trebuie să dea socoteală şi să înfunde puşcăria, nu să fie trimişi pentru a comite abuzuri şi fraude şi în alte instituţii”, mai spune Chichirău.

Directoarea Operei Române din Iaşi, Beatrice Rancea, a fost pusă sub control judiciar de procurorii DIICOT în dosarul în care este acuzată că ar fi delapidat fonduri de la Opera Iaşi şi Opera Bucureşti.

Alte zece persoane au fost puse şi ele sub control judiciar în acelaşi dosar.

Audierile de la sediul DIICOT au avut loc pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi, fiind interogate în total 14 persoane.

Mai multe percheziţii au avut loc luni la Opera Naţională din Iaşi, dar şi la locuinţele unor angajaţi. DIICOT a anunţat că este vizată o grupare specializată în fals şi delapidare, condusă de o persoană - manager al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, care ar fi obţinut sume mari de bani din bugetul instituţiilor de cultură, inclusiv din subvenţii de la Ministerul Culturii. Prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei. Principala persoană vizată în anchetă este Beatrice Rancea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.