Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a depus, vineri, plângere penală la DNA împotriva şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, şi a altor funcţionari ai CJ pentru blocarea punerii în funcţiune a spitalului modular destinat pacienţilor cu COVID-19.
Consilierii judeţeni liberali susţin, într-un comunicat de presă, că acuzaţiile formulate la adresa şefului CJ Iaşi sunt de deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.
“Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a depus astăzi, 4 septembrie 2020, oficial plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi împotriva numiţilor Maricel Popa, actualmente preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a Alinei Popa, director executiv al EURONEST, şi ai altor funcţionari din cadrul acestor organisme, precum şi ai CJ Neamţ. Prin faptele lor, aceştia au creat un prejudiciu însemnat financiar şi logistic în privinţa achiziţionării, instalării şi punerii în funcţiune a unui spital modular COVID la Iaşi. Consecinţa acestor succesiuni de infracţiuni şi blocaje a pus în pericol viaţa pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi a făcut practic imposibilă tratarea acestora într-un spital dedicat. Totodată, numărul de cazuri grave şi de decese din ultimele luni cauzate de virusul SARS-COV2, din Iaşi şi din întreaga regiune a Moldovei, a fost multiplicat din cauza acţiunilor instituţionale deficitare a persoanelor menţionate mai sus“, se arată în comunicatul consilierilor judeţeni liberali din Iaşi.
Reprezentanţii PNL susţin că, la cinci luni de la votul dat în plenul Consiliului Judeţean Iaşi pentru achiziţia spitalului modular, “structura nu este funcţională, în contextul în care judeţul se confruntă cu un număr record de cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV2“.
“Prin modul defectuos de organizare a achiziţiei şi contractării spitalului mobil şi crearea premiselor supraestimării finanţării, acordate de cele două unităţi administrativ teritoriale - judeţul Iaşi şi judeţul Neamţ, apreciem că persoanele responsabile se fac vinovate de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Având în vedere sumele mari de bani implicate, procurorii vor putea proba, eventuale infracţiuni de corupţie săvârşite de persoanele implicate. Un alt aspect care ar trebui avut în vedere de organele de anchetă priveşte stabilirea răspunderii referitor la agravarea situaţiei epidemiologice la nivelul judeţului, ca urmare a întârzierii punerii în funcţiune a spitalului mobil“, se arată în comunicatul consilierilor judeţeni PNL Iaşi.
Potrivit consilierilor liberali ieşeni, firmei din Turcia care a adus unitatea medicală la Iaşi i-au fost acordate succesiv mai multe derogări în ceea ce priveşte termenul de livrare, fără perceperea de penalităţi, “spitalul mobil nefiind montat integral nici până astăzi“.
“Subliniem faptul că furnizorului i s-a făcut deja o plată în valoare de 1.520.848 euro, fără a putea fi dovedită corelaţia între datele caietului de sarcini, ale ofertei depuse şi respectiv elementele facturate de către furnizor. Conform prevederilor contractuale, plăţile puteau fi efectuate doar după punerea în funcţiune a spitalului“, mai precizează consilierii judeţeni PNL.
Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor CJ Iaşi, spitalul va primi în principal pacienţi infectaţi cu COVID-19.
Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni şi va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Spitalul va fi amplasat în localitatea Leţcani, la intrarea în municipiul Iaşi.
În 15 iunie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, anunţa că a depus plângere penală la Parchet, după ce trei persoane care au susţinut că reprezintă instituţia s-au dus în Turcia pentru a discuta cu şefii firmei care aduce spitalul mobil la Iaşi.
Maricel Popa a precizat că “emisarii“ respectivi nu au fost trimişi de către Consiliul Judeţean şi că speră ca organele abilitate să clarifice acest caz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.