Liberalii se reunesc, duminică, într-un Congres extraordinar, la Palatul Parlamentului, pentru a-şi alege din nou preşedintele, la doar şase luni de la ultimul congres, în care 5.000 de delegaţi îl aleseseră pe Florin Cîţu la şefia partidului, după o campanie dură şi plină de atacuri între acesta şi fostul preşedinte Ludovic Orban. De data aceasta, la Congresul organizat în grabă au fostt aprobaţi 1.300 de delegaţi, din întreaga ţară, puţin peste o mie fiind preenţi în sală. Preşedintele interimar, Gheorghe Flutur, a explicat de ce s-a ajuns la congres în doar şase luni.
UPDATE: Candidatul la funcţia de preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a propus un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.
Nicolae Ciucă i-a mulţumit lui Florin Cîţu, preşedintele Senatului, ”pentru tot ce a făcut bine pentru PNL”.
”Dragi liberali, încep prin a le mulţimi antevorbitorilor mei pentru că au susţinut această moţiune şi îl salut pe preşedintele Senatului Florin Cîţu şi să îi mulţumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL. Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă convinge că moţiunea merită să fie votată”, a afirmat Ciucă.
”Valorile în care credem noi sunt cele care ne motivează, ne unesc, ne dau rezistenţă, ne dau capacitatea de a stabili şi îndeplini obiective politice, ne ajută să ne ridicăm când suntem căzuţi. Valorile PNL sunt valorile politicii de dreapta care a modernizat România în trecut, o face şi acum si o va face şi în viitor”, a mai afirmat Ciucă.
Acesta a afirmat că este nevoie de consolidare cadrul UE şi în cadrul NATO.
”Avem un rost şi avem o direcţie. Aşa am înţeles eu de la PNL şi ce e mai important e că acestea nu se fac de dragul de a face politică, ci pentru România şi valorile ei. Am scris pe prima pagina a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului e dată de primari, preşedinţii de CJ, de senatori şi deputaţi, dar şi de membri PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat, nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nu vreau să par ceea ce nu sunt şi cu siguranţă, Dane (Dan Mitreanu – n.r), nu mă voi lăsa prizonier”, a mai adăugat Ciucă.
UPDATE: Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat că sunt ”vremuri complicate”.
”Nu o să fiu la fel de zâmbăreţ ca de obicei (...) pentru că sunt extrem de îngrijorat”, a afirmat Rareş Bogdan, salutând prezenţa în sală a mai multor lideri, inclusiv a lui Flori Cîţu.
”În toată această situaţie complicată, PNL are o misiune istorică. A avut atunci când a venit cea mai groaznică pandemie pentru noi, mulţumesc Marcel Vela şi mulţumesc colegilor din Guvernul de atunci, Nelu Tătar şi ceilalţi. De asemenea, am avut o situaţie extrem de complicată când a ajuns criza energetică şi am făcut faţă, cu soluţii. Am avut o situaţie complicată când timp de 8 luni de zile am dus o bătălie liberalo-liberală mai dură decţt bătăliile pe care le-am dus cu PSD cu USR sau cu PRM de-a lungul timpului. Şi ne-a slăbit şi ne-a durut şi încă sunt răni din cauza acestui lucru. Acum trebuie să facem faţă unei noi provocări, o provocare de securitate globală, o situaţie nouă pentru ţara noastră”, a mai declarat Rareş Bogdan.
”Nu vom mai spune ”vom face”, pentru că avem scadenţe pe care nu le-am mai făcut. Spun doar că primarii noştri au nevoie de bani şi de încredere. Preşedinţii de CJ au nevoie de siguranţă şi de dezvoltare a comunităţii lor”, a adăugat europarlamentarul.
Acesta a prezentat datele unui nou sondaj care arată că PNL are peste 22%, PSD 31,1%, AUR 16,2% şi UDMR 5%.
”Avem potenţial, să-l valorificăm”, a afirmat Rareş Bogdan.
UPDATE: Lucian Bode explică de ce Nicolae Ciucă este ”omul potrivit, la momentul potrivit”.
”Vom fi victorioşi, dacă vom reuşi să facem performanţă la guvernare şi dacă vom câştiga în coerenţă şi încredere în viaţa de partid”, a mai afirmat Bode.
Acesta a precizat că PNL are nevoie de stabilitate.
”Trebuie să generăm stabilitate, credibilitate şi siguranţă, atât în acţiunea politică internă, cât şi în actul de guvernare centrală şi locală. Avem un candidat credibil şi echilibrat la preşedinţia PNL, pe domnul prim ministru Nicolae Ciucă, care garantează eficienţa guvernării într-o mare coaliţie, în contextul actual marcat de multe crize globale. Avem responsabilitatea bunei guvernări. Trebuie să ne asigurăm că există o sinergie pe termen lung în ceea ce priveşte viziunea privind viitorul PNL, respectiv viziunea privind viitorul României. Cele două viziuni au la bază valorile specifice PNL care definesc un partid european: libertatea ca un drept fundamental, apărarea democraţiei şi pluralismului. PNL a gestionat toate crizele majore ale României de-a lungul istoriei sale, a adăugat Bode.
Potrivit acestuia, Nicolae Ciucă este ”omul care reuneşte şi reuşeşte să ţină lucrurile sub control şi să asigure stabilitatea de care românii au nevoie”.
UPDATE: ”Am să am o abordare foarte directă pentru că sunt foarte conştient că pe buzele dvs există întrebarea de ce aşa de repede, după 6 luni şi care sunt noutăţile că majoritatea aţi susţinut şi moţiunea câştigătoare. Aşa este. Dragi colegi, a ne asuma că se poate şi mai bine este o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile”, a afirmat Flutur.
Acesta a explicat că noua conjunctură geo-politică, economică, de crize care nu erau acum 6 luni, îi obligă le liberali să îmbunătăţească programul PNL.
”Atitudinea noastră şi aceste lucruri trebuie să ne facă să recunoaştem ce nu a mers şi să îndreptăm. Suntem în măsură să recunoaştem şi să schimbăm în mai bine din mers aceste lucruri. Eu, în calitate de prim vicepreşedinte ales, care am fost alături de cealaltă moţiune, am să am o abordare scurtă, dar la obiect pentru că o să vedeţi în moţiunea domnului prim ministru Nicolae Ciucă două lucruri importante, mari. În primul rând, care este strategia pentru dezvoltarea României şi ce vrem să facem cu PNL ca să fie vehicul credibil să facă aceste lucruri”, a mai declarat Flutur.
UPDATE: Congresul a fost deschis de preşedintele interimar, Gheorghe Flutur, care a anunţat că sunt prezenţi în sală peste o mie de delegaţi, din cei 1.300 aprobaţi.
Flutur a precizat că toate procedurile interne au fost respectate.
Flutur a mulţumi colegilor pentru o săptămână intensă.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Congresul extraordinar are loc în contextul demisiei preşedintelui PNL, Florin Cîţu, pe 2 aprilie. Decizia acestuia a venit în urma pierderii susţinerii în partid, împreună cu el renunţând la funcţia de secretar general şi Dan Vîlceanu, care a plecat şi din Guvern. Prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a preluat şefia interimară a PNL, până la Congres.
După ce ruptura dintre partid şi Guvern s-a perpetuat, pe fondul combinaţiei de preşedinte de partid care nu deţine şi şefia Executivului, liberalii au decis să facă o schimbare bruscă şi să îl pună pe Nicolae Ciucă, premierul României, în fruntea PNL. Au contribuit la decizie atât scăderea în sondaje, partidul ajungând sub 20 la sută, precum şi tensiunile din ce în ce mai mari între preşedintele partidului şi premier, în privinţa luării deciziilor la nivel guvernamental şi în coaliţia de guvernare.
Ca şi Florin Cîţu, când a preluat şefia partidului în septembrie 2021, şi Nicolae Ciucă a avut nevoie de o derogare de la partid pentru a candida, pentru că nu îndeplinea condiţia de vechime în partid, de 5 ani, potrivit statutului.
Premierul Nicolae Ciucă a venit, în ultima zi de depunere a candidaturilor, cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică” care are 24 de pagini şi include o scrisoare adresată liberalilor scrisă de mână.
În scrisoare, premierul vorbeşte despre valorile dreptei şi despre contextul geopolitic, plus multiplele crize şi provocări din ultima perioadă. ”Ca să depăşim crizele şi să fructificăm oportunităţile este necesar să întărim leadershipul politic şi acţiunea guvernamentală şi să consolidăm doctrinar PNL ca Partid al Dreptei pro-occidentale şi lider al aducerii României între cei care profesează valorile Occidentului”, le-a transmis Ciucă colegilor din partid.
După alegerea preşedintelui PNL, Consiliul Naţional se va reuni pentru a alege noul secretar general al partidului, cel mai probabil funcţia urmând să fie preluată de Lucian Bode.
De asemenea, este posibil să se facă schimbări şi în structura de conducere a partidului, după ce se eliberează atât postul lui Lucian Bode, de prim-vicepreşedinte cât şi cel de vicepreşedinte pe probleme de apărare, deţinut de Nicolae Ciucă. În prezent, prim-vicepreşedinţii partidului sunt Lucian Bode, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan.
Europarlamentarul PNL Mircea Hava a criticat public, cu două zile înainte de Congres, faptul că liberalii trebuie să aleagă un candidat unic în fruntea partidului.
”Credibilitatea Partidului Naţional Liberal nu poate şi nu trebuie să depindă doar de un om. Că e Ciucă sau altcineva. Dacă eşti solist, eşti doar tu şi instrumentul, dacă eşti prim-ministru sau preşedinte de partid, îţi trebuie o echipă, a spus Hava, care consideră că este ”modelul de alegeri în care nu există un înfrânt ci, de fapt, pierde tot partidul”.
Şi Florin Cîţu a arătat că la Congres trebuie să participe toţi, pentru că, dacă nu votează, rămân fără preşedinte, menţionând că, dacă mai voia şi altcineva să candideze, putea să candideze pentru că era oportunitate, însă ”nu au dorit”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...