Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, miercuri, să amâne discuţia privind majorarea sumelor forfetare ale parlamentarilor şi cele pentru cazare. Totuşi, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor, aceste sume se majorează odată cu indemnizaţia, ajungând ca suma forfetară să fie 19.575 lei, iar cea pentru cazare minimum 6.525 lei pe lună, şi fără o decizie oficială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După discuţiile din conducerea Parlamentului, s-a luat decizia ca punctele de pe ordinea de zi privind sumele forfetare şi cele de cazare să fie amânate pentru o luna septembrie. Motivul invocat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost că se doreşte modificarea statutului senatorilor şi deputaţilor, astfel încât suma forfetară şi suma pentru cazare să nu se majoreze odată cu indemnizaţia.

”Trebuie modificată Legea 96 care este suportul care ne obligă să acordăm în acest moment sumele forfetare aşa cum v-am spus, indexate cu indemnizaţia parlamentarilor. Şi la toamnă, la prima şedinţă a Biroului Permanent, vom propune modificarea pe cale de consecinţă a legii de funcţionare a statutului, în aşa fel încât să menţinem la actualul nivel de cheltuieli aceste sume. (...) Se majorează în baza legii, nu le decidem noi”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrebat de ce nu s-a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea statutului senatorilor şi deputaţilor astfel încât sumele forfetare şi cele pentru cazare să nu trebuiască majorate, Tăriceanu a spus că cei mai mulţi parlamentari au plecat deja în vacanţă.

”Pentru că, din păcate, foarte mulţi dintre parlamentari deja au plecat în vacanţă şi o sesiune parlamentară, ca să funcţioneze, după cum ştiţi, trebuie să existe cvorum. Sigur că creeşterea indemnizaţiilor era cunoscută. (...) Am crezut, iniţial, că această chestiune se poate rezolva printr-o decizie a Birourilor Permanente”, a explicat el.

Tăriceanu a mai adăugat că respinge populismele ieftine ale celor care spun că un parlamentar primeşte prea mulţi bani.

”Costurile legate de un parlamentar se ridică la un anumit nivel. Resping populismele ieftine. Vreţi să avem democraţie, atunci Parlamentul trebuie să funcţioneze”

Opoziţia a ironizat ceea ce s-a întâmplat în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului, spunând că totul se face la nivel de amatori.

”Ceea ce s-a întâmplat azi este o dovadă a ceea ce numesc eu amatorismul din conducerea instituţiilor statului, mai ales atunci când este vorba despre bani publici (…) S-a constatat că Biroul Permenanet nu poate lua decizii care să modifice o lege, ci doar plenul poate să facă asta (…) La Camera Deputaţilor s-au dat deja nişte sume în avans pentru cheltuielile deputaţilor. Nu ştiu cum poate fi clasificată o astfel de atitudine, dar cred că dacă ieri, cu consilieri, cu jurişti s-ar fi discutat sau dacă s-ar fi discutat înainte de a fi intrat în vigoare legea salarizării toate aceste aspecte nu ne-am fi aflat în situaţia de astăzi”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu..
Potrivit legii 96/2006 privind statutul senatorilor şi deputaţilor, ”în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului”.

Potrivit noii legi a salarizării, de la 1 iulie indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru înseamnă o sumă forfetară de 19.575 lei / lună, mai mare cu aproximativ 8.000 de lei faţă de cea de până acum.

Pentru liderii de grupuri parlamentare, preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi şi mai mari, peste 20.000 lei / lună, deoarece şi indemnizaţiile acestora vor fi mai mari faţă de cele ale simplilor parlamentari.

Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel şi indemnizaţii, le vor avea Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, alături de toţi membrii conducerilor Parlamentului.

Dragnea şi Tăriceanu vor avea o sumă forfetară lunară de 25.012 lei la o indemnizaţie brută de 16.675 lei / lună. De menţionat că indemnizaţiile celor doi preşedinţi ai Camerelor, precum şi cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputaţilor şi Senatului au scăzut de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, de la 21.540 lei la 16.675 lei (preşedinţii Parlamentului) şi de la 19.055 lei la 15.515 lei (ceilalţi membri ai Birourilor Permanente). Acestora le-au fost majorate indemnizaţiile în iulie 2015, de către premierul interimar Gabriel Oprea, prin ordonanţă de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.