Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este urmărită penal pentru comiterea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Edilul este acuzat că s-a desemnat manager al unui proiect şi astfel a încasat indemnizaţii în valoare de 18.000 de lei.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a prezentat miercuri, printr-un comunicat de presă, cum au decurs cercetările în cazul primarului Clotilde Armand.
Astfel, la data de 4 noiembrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate a transmis anchetatorilor un raport de evaluare din care rezultau posibile indicii privind încălcarea de către Clotilde Armand a articolului 301 din Codul Penal - referitor la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane - în calitate de primar al Sectorului 1.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După două săptămâni, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea infracţiunii de "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, prevăzută de art. 301 alin. (1) Cod Penal.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a explicat şi motivele pentru care mai mulţi procurori care investigau aceste fapte nu au mai continuat ancheta.
Astfel, primul procuror desemnat să facă cercetări şi-a încetat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 la data de 31 decembrie 2022 în urma delegării şi apoi transferului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, al doilea procuror a fost detaşat în cadrul CSM, la data de 1 aprilie 2023, iar cel de-al treilea procuror s-a transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la data de 1 mai 2023.
Procurorul care anchetează acum a preluat dosarul în data de 2 mai 2023.
Procurorii au menţionat că săptămâna trecută, a fost schimbată încadrarea juridică în cazul lui Clotilde Armand din infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (5 acte materiale), în infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (4 acte materiale).
De asemenea, anchetatorii au anunţat începerea urmăririi penale a lui Clotilde Armand.
“Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că în perioada mai 2022 - august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, au transmis procurorii.
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare. „Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul şi a respins cererea de a se pronunţa pe sesizarea CCR şi de a suspenda cauza până la soluţionarea acesteia”, a mai spus ea. Armand a adăugat că ancheta împotriva ei „decurge defectuos”, fiind schimbaţi trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare împotriva sa.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacţionat, marţi, după afirmaţiile primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, potrivit cărora instanţele sunt conduse de marionete PNL-PSD deoarece a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate. CSM a menţionat că aceste afirmaţii încalcă independenţa judecătorilor şi afectează imaginea justiţiei.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.