Premierul Nicolae Ciucă a declarat că decizia Comisiei Europene de a a aviza pozitiv prima cerere de plată prin PNRR, depusă de România pe 31 mai, prin care instituţia europeană va plăti suma de 2,6 miliarde euro pentru economia românească „este rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental, concretizat în îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate de Guvern pentru ultimul trimestru al anului trecut şi transpuse în reforme demarate în mai multe domenii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Decizia de astăzi a Comisiei Europene, de a da aviz pozitiv primei cereri de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe care România a depus-o la 31 mai, confirmă disponibilizarea sumei de 2,6 miliarde de euro pentru economia românească. Este rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental, concretizat în îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate de Guvern pentru ultimul trimestru al anului trecut şi transpuse în reforme demarate în mai multe domenii. Valorificăm resursele de care România beneficiază prin PNRR şi pregătim pentru această toamnă transmiterea celei de a doua cereri de plată, fundamentată pe realizarea a ceea ce ne-am asumat că facem în primele două trimestre ale acestui an, mai exact îndeplinirea a 51 de noi jaloane/ţinte”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de joi pe pagina de Facebook a Guvernului. 
 
Premierul a adăugat că „monitorizăm cu atenţie tot ce ne-am asumat la nivel guvernamental prin acest mecanism european de finanţare pentru ca România să beneficieze de aproape 30 de miliarde de euro”.
 
„Am semnat deja contracte de finanţare pentru construcţia de creşe, renovarea unor obiective sociale importante sau construcţia altora noi, performante energetic, pentru realizarea de locuinţe destinate tinerilor specialişti din sănătate şi învăţământ, pentru mobilitate urbană verde şi dezvoltarea durabilă a localităţilor. Autostrada Moldova, proiect aşteptat de mulţi ani, are perspective certe de finanţare din PNRR după ce contractul a fost, de asemenea, semnat. Împreună cu resursele alocate prin Politica de Coeziune şi prin exerciţiile bugetare multianule, fondurile alocate României de Uniunea Europeană reprezintă o resursă cheie pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu şi lung a economiei şi societăţii româneşti”, a completat Ciucă. 
 
Comisia Europeană a aprobat, joi, o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.