Liderul PNL Florin Cîţu va propune în coaliţie variante de compromis pentru ca proiectul referitor la certificatul verde să fie adoptat în Parlament, printre care instituirea obligativităţii acestruia pentru angajaţii din sănătate, MAI şi apărare, dar nu şi pentru mediul privat, susţin surse liberale.
Conform surselor citate, Florin Cîţu va propune la viitoarea şedinţă a coalitiei, pentru ca proiectul pentru certificatul verde susţinut de el şi de miniştri PNL şi UDMR, sa fie adoptat de majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR, ca acest certificat să fie obligatoriu pentru angajaţii din sistemul de sănătate, MAI şi din Apărare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Documentul nu se va aplica în mediul privat in schimb.
Cîţu va susţine însă ca certificatul verde să fie necesar pentru a intra în alte unităţi, in afara magazinelor esenţiale.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că nu crede că certificatul verde este singurul instrument care poate stopa pandemia, precizând că nu consideră că trebuie pusă presiune pe români să se vaccineze. El a mai declarat că nu este adeptul vaccinării obligatorii.
“Nu cred în certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu. Legea care este Parlament, legea propusă de PNL prevedea un singur articol, obligativitatea vaccinării medicilor ceea ce noi nu am fost de acord. Sunt multe alte măsuri pe care le putem lua şi preveni de a nu ajunge din nou în situaţia din valul 4”, a transmis Marcel Ciolacu.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni seară, că ar fi trebuit să existe un instrument care să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. ”Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă”, a declarat Rafila. Ministrul aşteaptă în valul 5 o dublare a numărului de cazuri faţă de valul Delta.
"În legătură cu certificatul verde, ştiţi bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de faţă se găseşte în Camera Deputaţilor. Probabil există un blocaj la nivel legislativ şi sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăţi, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrăţişată, încât să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere care ar putea să sugereze un val pandemic important. Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Alexandru Rafila.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.