Premierul Florin Cîţu a anunţat că aproape toate ministerele au bugete mai mari faţă de anul trecut, precizând că aşteaptă de la membrii Cabinetului performanţă şi eficienţă. "Vom discuta şi la rectificarea bugetară la jumătatea anului, execuţia bugetară, cu mandatele pe masă atunci", a afirmat el. Totodată, Cîţu a arătat că Ministerul Sănătăţii are un buget de 11,4 miliarde lei, iar execuţia de anul trecut este de 10,4 miliarde de lei. "Nu văd cum a ieşit în spaţiul public că sunt mai puţini bani la Sănătate", a susţinut el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, în conferinţa de presă, că a văzut discuţii despre anumite bugete, unele contradictorii.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Rămân ferm, nu putem să finanţăm nenorocirile făcute de PSD şi am fost surprins neplăcut când în unele discuţii cu colegii mei, membri de cabinet, am văzut o susţinere mai mare pentru subvenţii, pentru anumite companii cu pierderi, decât pentru investiţii. Aşa ceva nu accept. Am cerut un program de reformă pentru companiile de stat, încă nu a venit şi atunci o să introducem în legea bugetului", a adăugat el.
 
Premierul a spus că au fost discuţii despre acest buget cu miniştrii.
 
"Toţi miniştrii au vrut cât mai mulţi bani. Iniţial, cererile pentru ministere au fost de 49 miliarde de lei în plus faţă de ceea ce avem. Exact de ce mi-era frică. Punem bugetul nostru peste bugetul PSD şi facem un buget mai mare. Greşit total, nu aşa putem să mergem înainte. Toţi miniştrii au dorit bugete mai mari faţă de anii precedenţi", a relatat Cîţu.
 
El a menţionat că au fost "câteva excepţii, la Secretariatul General al Guvernului şi la Ministerul Finanţelor".
 
"Avem bugete mai mari faţă de anul trecut la aproape toate ministerele, dar acum vin şi aşteptările mele, pentru miniştrii, pentru membrii Cabinetului. Este vorba de performanţă, eficienţă şi prin aceste alocări aş vrea să văd că există o monitoaizare şi îi anunţ pe această cale că la jumătatea anului vom face o evaluare. Vom folosi indicatori intermediari şi la jumătatea anului vom face evaluări în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Pentru că eu am mai văzut acest film şi în anii precedenţi. Am văzut că anul acesta au fost discuţii în spaţiul public, nu ştiu cât sunt de adevărate, dar dacă sunt adevărate şi vorbim de susţinerea bugetului în Parlament sau de demisii, vom discuta şi la  rectificarea bugetară la jumătatea anului, execuţia bugetară, cu mandatele pe masă atunci. Pentru că am fost de acord să majorăm bugetele, dar aş vrea să văd şi execuţie, vreau să văd şi performanţă, şi acea reformă a companiilor de stat.  Şi cum nu am primit niciun plan de reformă a acestor companii, vom face acest lucru prin legea bugetului. Mi se spune că lucrează la ministere, dar eu vă spun aşa: politica salarială pe 2021 pentru operatorii econimici este prevăzută în proiectul de lege. Am plafonat cheltuielile de natură salarială din 2021 la nivelul celor din 2020", a arătat premierul.
 
El a subliniat că îi "anunţă pe toţi" că nu va aştepta până la jumătatea anului să îi spună că nu au făcut aceste reforme.
 
"Nu, au timp până la jumătatea anului să înceapă  programul de refrmă pentru a avea bugetele suplimentate", a susţinut Cîţu.
 
El s-a referit şi la discuţiile despre creşterea numărului de personal în administraţia publică, spunând: "Apar 9.000 în domeniul educaţiei şi în sănătate".
 
Potrivit premierului, în 2020, pentru combaterea efectelor generate de pandemia de COVID-19 au fost cheltuite 16,13 miliarde de lei.
 
"O parte dintre aceşti bani, aceste măsuri se vor prelungi şi în 2021. Au mai fost măsuri în buget pe care nu le vom regăsi anul acesta: organizarea de alegeri locale şi generale, despăgubiri secetă. Din start, execuţia bugetară pe 2021 a fost suplimentată faţă de 2020 cu suma necesară pentru plata pensiilor şi alocaţiilor cu 10,4 miliarde lei, deci din start, fără nicio discuţie. Se adaugă cheltuieli de 5,7 miliarde lei dobânzi şi contribuţii la UE, investiţii de 8,4 miliarde lei", a spue el.
 
Câţu a explicat că, la capitolul sănătate, sunt 11,4 miliarde lei, iar execuţia de anul trecut este de 10,4 miliarde de lei.
 
"Deci anul acesta sunt mai mult cu 2,2 miliarde lei. Nu văd cum a ieşit în spaţiul public că sunt mai puţini bani la sănătate", a subliniat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.