Marcel Ciolacu a precizat că una dintre priorităţile acestei sesiuni parlamentare sunt noile legi ale educaţiei, însă trebuie să existe discuţii cu ministrul de Finanţe şi cu premierul deoarece impactul bugetar este unul semnificativ. Liderul PSD a adăugat că preferabil ar fi ca o parte din noua lege să fie implementată în acest an şi să intre în vigoare, pentru a putea fi valabilă şi pentru anul şcolar 2023-2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Categoric avem şi legile învăţământului preuniversitar şi universitar printre priorităţile legislative în această sesiune. A fost făcută o prezentare şi a secretarului de stat dar şi colegul nostru Mihnea Costoiu pe universitar, ca pe urmă doamna parlamentar Natalia Intotero şi preşedinte al comisie de învăţământ din Camera Deputaţilor să începem să creionăm şi să mergem cu propunerile noastre în coaliţie de eventuale modificări şi care sunt etapele de punere ale legii în integralitatea sa, de implementat în integralitatea sa în perioada următoare”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD care a avut loc luni la Sinaia. 

Întrebat dacă e de părere că termenul de 15 martie pentru ca noile legi ale educaţiei să fie adoptate de către Parlament este unul realizabil, liderul PSD a răspuns: „Există un grup de lucru împreună cu ministrul Educaţiei. Deja el funcţionează. Deja ne-am creionat o părere ce este prioritar”.

„Mai trebuie să vedem cu ministrul de Finanţe şi cu premierul cum facem implementarea. Impactul este unul semnificativ, asta neluând în calcul salarizarea din domeniul educaţiei. Trebuie o discuţie aplicată cu autorităţile locale fiindcă o parte consistentă din acest impact o vor suporta autorităţile locale. Este normal să avem discuţii cu AMR, cu UNCJR, toată lumea trebuie să fie parte la această discuţie. Din punctul meu de vedere, trebuie modificat ceva la legile educaţiei. Lucrurile nu mai pot funcţiona în acelaşi fel şi de aceea o consider o prioritate”, a completat Ciolacu.

Chestionat dacă ar putea inra în vigoare noile legi până la finalul acestui an, Marcel Ciolacu a replicat: „Ţinând cont că începe anul, cred că cu 1 septembrie, şi este preferabil ca până atunci o parte din lege să intre în implementare şi pentru anul şcolar 2023-2024.  Aşa e şi normal”.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat că Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat proiectele privind modificarea legilor educaţiei, iar o şedinţă a coaliţiei va avea loc în această săptămână pentru a stabili calendarul aprobării acestora în Guvern şi în Legislativ. Premierul a adăugat că, din punctul său de vedere, aceste legi trebuie aprobate cel târziu la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.