Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, în cadrul unei întrevederi avute, la Bruxelles, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că ”este nevoie mai mult ca oricând de o agendă europeană ambiţioasă, de coerenţă şi de solidaritate între statele membre, precum şi de acţiune în interesul cetăţenilor”. ”Apreciem în mod deosebit sprijinul dumneavoastră constant pentru aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen, obiectiv a cărui finalizare deplină dorim să o realizam foarte curând”, a transmis Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în cadrul vizitei pe care o face la Bruxelles, în contextul debutului unui nou ciclu instituţional la nivel european, precum şi al adoptării noii Agende Strategice pentru perioada 2024-2029, arată Guvernul, într-un comunicat de presă.
 
Astfel, Marcel Ciolacu a felicitat-o pe Roberta Metsola pentru reconfirmarea în funcţia de preşedinte al Parlamentului European după alegerile din iunie 2024, reiterând disponibilitatea de a continua excelenta colaborare instituţională avută până acum.
 
”Este nevoie mai mult ca oricând de o agendă europeană ambiţioasă, de coerenţă şi de solidaritate între statele membre, precum şi de acţiune în interesul cetăţenilor. România va continua să susţină activitatea instituţiilor europene, a noului Parlament European, să contribuie activ şi în spirit constructiv, cum a făcut şi până în prezent, la întărirea Uniunii, prin cooperarea în cadrul triunghiului instituţional Parlament European - Comisie - Consiliu”, a afirmat Ciolacu. 
 
Potrivit Guvernului, obiectivele comune punctate de prim-ministrul Ciolacu, pentru perioada următoare, vizează susţinerea unui buget european ambiţios post-2025, care să sprijine atât competitivitatea Uniunii Europene, cât şi procesul de convergenţă internă, diminuarea decalajelor dintre regiuni şi grupuri sociale, menţinerea rolului major al politicii de coeziune şi al politicii agricole comune, asigurarea unei tranziţii verzi juste pentru toţi.
 
De asemenea, premierul a precizat că obiectivul de aderare completă la Spaţiul Schengen în acest an rămâne unul fundamental, reamintind sprijinul constant pe care oficialul european l-a acordat României în acest proces.
 
”Apreciem în mod deosebit sprijinul dumneavoastră constant pentru aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen, obiectiv a cărui finalizare deplină dorim să o realizam foarte curând”, a afirmat şeful Executivului român.
 
Ciolacu a arătat că o prioritate majoră pentru România este şi avansarea proiectelor strategice de conectivitate la Marea Neagră.
 
”Premierul Marcel Ciolacu a reiterat angajamentul ferm al României în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, precum şi perspectivele europene ale Ucrainei. De asemenea, a menţionat continuarea acordării sprijinului cuprinzător şi multidimensional pentru Ucraina, subliniind că o strategie europeană poate sprijini obiectivele naţionale în ceea ce priveşte reconstrucţia ţării vecine, dar şi securitatea alimentară globală, conectivitatea şi comerţul”, adaugă Guvernul.
 
De asemenea, premierul a subliniat necesitatea consolidării acţiunilor în domeniul apărării, prin promovarea de soluţii eficiente şi incluzive în materie de industrie, inovare şi sprijin financiar, complementaritatea cu NATO rămânând una esenţială. În acelaşi context, premierul a transmis un mesaj de unitate în ceea ce priveşte urmărirea obiectivului de consolidare a relaţiei transatlantice. 
 
În contextul vizitei la Bruxelles, premierul a avut, luni, şi o întrevedere cu preşedintele ales al Consiliului European, António Costa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.