Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărăşeşti, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial, un eveniment la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, precum şi alţi oficiali şi diplomaţi. Ei au depus coroane de flori la Mausoleul din Mărăşeşti, în cinstea eroilor căzuţi în 1917.
Ceremonia a început la ora 20.00, odată cu sosirea preşedintelui Iohannis şi a premierului Tudose. În deschiderea evenimentului, trei avioane F16 au survolat cerul deasupra Mausoleului de la Mărăşeşti. Preşedintele Iohannis a decorat drapelele de luptă ale mai multor unităţi militare, continuatoare a celor care au luptat în Primul Război Mondial.
În faţa celor aproximativ 5.000 de persoane a fost invitat să prezinte o scurtă istorie a luptelor din 1917 plutonierul în retragere Daniel Porumb, care a fost rănit în Irak în 2007 şi a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos. În timpul discursului său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost surprinşi de camerele de filmat ale TVR, care au transmis oficial evenimentul, folosindu-şi telefoanele mobile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La finalul discursului plutonierului Porumb, preşedintele Iohannis a plecat din rândul invitaţilor şi s-a apropiat de militar, cu care a schimbat câteva cuvinte.
După acest moment, a urmat o îndelungată slujbă religioasă, pentru cinstirea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
În cadrul ceremoniei, au susţinut discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Iohannis şi alţi oficiali au vizitat Mausoleul de la Mărăşeşti în finalul evenimentului, care a durat aproximativ o oră şi treizeci de minute.
Printre invitaţi s-au numărat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, mai mulţi miniştri, în frunte cu Adrian Ţuţuianu (MApN) şi membri ai corpului diplomatic, care au depus coroane de flori.
Organizarea manifestaţiilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz a fost aprobată de Guvern în luna septembrie 2016, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare.
Potrivit unei hotărâri de Guvern din luna iulie, a fost alocată suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică. Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri.
Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice. În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei.
O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa - Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial. Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane lei.
Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", potrivit hotărârii.
Astfel, se vor realiza lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei, lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei, şi realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale, "Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate", cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane lei.
Printr-o nouă hotărâre, adoptată vineri, Guvernul a modificat prevederile care spuneau că sumele neutilizate la finalul evenimentelor se vor returna la bugetul de stat, permiţând autorităţilor locale să reţină banii în bugetul anului viitor, pentru finalizarea lucrărilor. Doar banii care depăşesc costurile totale ale investiţiilor din judeţul Vrancea se vor mai întoarce la bugetul de stat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.