În cadrul celei de-a 31-a Sesiuni anuale a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (AP OSCE), care are loc la Palatul Parlamentului, in perioada 29 iunie – 3 iulie, parlamentarii AP OSCE au continuat lucrările în comisii, unde şi-au ales conducerea, şi s-au reunit în Sesiune Plenară pentru a adopta rapoartele comisiilor grupurilor ad-hoc şi pentru a dezbate teme de un interes major pentru agenda OSCE. În cadrul dezbaterilor, s-a discutat despre gravitatea atacurilor antisemite, rasiste şi a atentatelor teroriste din perioada recentă, precum şi intensificarea utilizării social media pentru promovarea discursului instigator la ură.
Parlamentarii AP OSCE au continuat, marţi, lucrările în Comisii, unde şi-au ales conducerea, şi s-au reunit în Sesiune Plenară pentru a adopta rapoartele comisiilor grupurilor ad-hoc şi pentru a dezbate teme de un interes major pentru agenda OSCE, anunţă un comunicat oficial.
Astfel, în cadrul Comisiei generale pentru politică şi securitate, deputatul Costel Dunava a fost reales, în unanimitate, pentru un nou mandat de vicepreşedinte al acesteia.
De asemenea, Comisia pentru democraţie şi securitate a examinat şi a adoptat o rezoluţie suplimentară privind combaterea antisemitismului. Deputat Gabor Hajdu a propus, printr-un amendament, ca documentul să facă referire şi la protecţia drepturilor minorităţilor naţionale.
”În marja sesiunii plenare, în cea de-a patra zi de lucrări, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE, deputatul Dan Barna a găzduit, împreună cu Kari Johnstone, reprezentant special OSCE şi coordonator pentru combaterea traficului de fiinţe umane, un eveniment conex având ca temă „Demersuri legislative pentru prevenirea utilizării abuzive a tehnologiei în traficarea de fiinţe umane”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa preşedintei AP OSCE, iar printre vorbitori s-au regăsit senatoarea Silvia-Monica Dinică, preşedinta Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Gudrun Kugler, vicepreşedinta Delegaţiei austriece la AP OSCE, Shawn Kohl, director al organizaţiei International Justice Mission pentru Europa Centrală şi de Est, Radu Cucoş, responsabil pentru programul Tehnologia şi traficul de fiinţe umane al OSCE.
”Dimensiunea parlamentară a combaterii fenomenului traficului de persoane este deosebit de importantă, au arătat vorbitorii. Parlamentul României a fost oferit drept exemplu de bună practică pentru crearea în actuala legislatură a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane. Totodată, monitorizarea alegerilor şi dimensiunea umană a securităţii s-au aflat în centrul discuţiilor dintre Dan Barna şi Matteo Mecacci, directorul Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR). Dan Barna a avut şi o întrevedere bilaterală cu membrii delegaţiei italiene la AP OSCE, condusă de Eugenio Zoffili, context în care au fost evidenţiate excelentele relaţii de prietenie dintre România şi Italia, cooperarea strânsă dintre cele două ţări în plan economic şi cultural, şi potenţialul de dezvoltare a coordonării celor două delegaţii pentru îndeplinirea obiectivelor comune la nivelul AP OSCE.
”Subiecte majore pe agenda AP OSCE, combaterea antisemitismului şi situaţia din Orientul Mijlociu au fost discutate în cadrul întrevederii dintre domnul deputat Costel Dunava şi domnul Daniel Schwammenthal, directorul Institutului Transatlantic al AJC. Măsurile operative întreprinse de România pentru promovarea educaţiei privind Holocaustul au fost evidenţiate în cadrul evenimentului privind Eradicarea flagelului antisemitismului, găzduit de Ben Cardin, senator american, reprezentant special al AP OSCE pentru combaterea antisemitismului, rasismului şi intoleranţei. Au luat cuvântul Ligia Deca, ministrul Educaţiei din România,l Dragoş Hotea, secretar de stat pentru combaterea antisemitismului, Daniela de Ridder, vicepreşedinte AP OSCE, precum şi Daniel Schwammenthal”, subliniază comunicatul.
S-a discutat despre ”gravitatea atacurilor antisemite, rasiste şi a atentatelor teroriste din perioada recentă, precum şi intensificarea utilizării social media pentru promovarea discursului instigator la ură au determinat mai multe state democratice, printre care SUA, România, Germania, să dezvolte strategii naţionale pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei şi radicalizării”.
”Lucrarile de marţi s-au încheiat cu o sesiune plenară, în care participanţii au votat asupra unei rezoluţii suplimentare privind inteligenţa artificială şi combaterea terorismului. Totodată, au fost audiate rapoartele comisiilor ad-hoc şi ale grupurilor de lucru ale Adunării. Un punct important pe agenda şedinţei plenare a fost reprezentat de dezbaterea generală privind situaţia din Orientul Mijlociu. Parlamentarii au condamnat atacurile Hamas împotriva Israelului şi au pledat pentru eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor. De asemenea, au fost şi voci critice cu privire la toţi actorii care contribuie la încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar”, mai precizează sursa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.