Guvernul se reuneşte, miercuri, în şedinţă, fiind aşteptată adoptarea unei hotărâri privind instituirea unor zile de doliu naţional pentru Regele Mihai, care a murit cu o zi în urmă, la reşedinţa sa din Elveţia. Tot miercuri, Casa Regală ar urma să anunţe programul funeraliilor naţionale. Şefa Casei Regale, Principesa Margareta, a ajuns marţi, la Aubonne, în Elveţia, la reşedinţa privată a Majestăţii Sale, unde în zilele următoare sunt aşteptaţi şi ceilalţi membri ai Familiei Regale pentru a participa la ceremoniile care vor fi organizate pentru comemorarea Regelui Mihai. De asemenea, la ceremoniile din România este aşteptă şi Irina Walker, fiica regelui aflată în Statele Unite, anunţă TVR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marţi seară, a fost rostită o rugăciune de către IPS Mitropolitul Iosif.

"Aseară, 5 decembrie 2017, la reşedinţa regală privată de la Aubonne (Elveţia), a fost rostită prima rugăciune de către IPS Mitropolitul Iosif, asistat de un preot ortodox de la Mitropolia Europei Occidentale şi de patru maici. Au fost prezenţi Margareta Custodele Coroanei, Principele Radu şi Principesa Maria. Vor fi rostite rugăciuni în fiecare seară la reşedinţa regală, până duminică, 10 decembrie 2017", anunţă Casa Regală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit corespondentului TVR, în zilele următoare vor ajunge în Elveţia şi celelalte fiice ale Regelui Mihai - Principesa Elena şi Principesa Sofia, Principesa Maria aflându-se deja la Aubonne.

La funeraliile din România va participa şi fiica aflată în Statele Unite, Irina, care a fost absolvită de orice vină după ce a avut probleme în justiţie în anii trecuţi, probleme în urma cărora şi-a pierdut titlul de principesă.

La evenimentele din Elveţia, vor fi prezenţi şi cei care nu pot veni la funeraliile din România.

Familiei Regale i-a fost dificil să găsească o biserică ortodoxă pentru că Majestatea Sa este ortodox şi a ţinut să-şi păstreze religia poporului chiar şi în exil, a precizat corespondentul TVR.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus miercurea viitoare în ţară şi transportat la Castelul Peleş, pentru două zile. Sicriul va fi adus apoi la Bucureşti. Funeraliile vor avea loc sâmbătă, pe 16 decembrie, la Curtea de Argeş.

Principelui Nicolae nu i se va interzice participarea la funeralii.

Guvernul urmează să decidă miercuri, într-o şedinţă programată de la ora 14.00, instituirea unor zile de doliu naţional.

De altfel, marţi seară la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire tehnică între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Casei Regale, pentru stabilirea detaliilor şi calendarului funeraliilor naţionale pentru Regele Mihai. Din partea Guvernului, la întâlnire au luat parte reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Externe, Afacerilor Interne, Apărării, Finanţrlor şi ai Secretaratului General al Guvernului.

Conform unor surse oficiale, ar urma să fie instituite trei zile de doliu naţional, în 14, 15 şi 16 decembrie.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Regele Mihai: Un deceniu de domnie, jumătate de secol de exil. GALERIE FOTO, VIDEO

Marţi, după anunţul privind decesul Regelui Mihai, preşedintele Klaus Iohannis a spus că "România va organiza toate ceremoniile funerare aşa cum se cuvine". "Cu siguranţă, vom avea şi zile de doliu naţional", a precizat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că, prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai şi-a pus întreaga viaţă în slujba naţiunii române şi a servit cu abnegaţie, demnitate şi responsabilitate ţara în care s-a născut.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie - 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”. De asemenea, a fost zi de doliu naţional în 13 august 2016, când au avut loc loc funeraliile Reginei Ana.

Tot miercuri, Casa Regală ar urma să anunţe programul funeraliilor.

Totodată, începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

Regele Mihai I a murit marţi, la ora 13.00, ora României. 

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, a susţinut, marţi seară, o declaraţie pentru ţară.

Ea a spus că prin întreaga sa viaţă Regele Mihai a continuat legătura familiei regale cu naţiunea română, iar pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi. "Începe un nou timp pentru Casa Regală a României.

"Români, Ţara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare. Am pierdut, ca voi toţi, un părinte. O pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga Naţiune. În aceste clipe grele, suntem uniţi în suferinţa noastră. Cu infinită iubire şi principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană. Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea identităţii noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român. Prin întreaga sa viaţă, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi. Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a spus Custodele Coroanei române.

Regele Mihai a împlinit 96 de ani în 25 octombrie.

Regele Mihai I - ultimul monarh din ţările Europei de Est - s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.